CZ EN

V boji proti daňovým únikům neustoupíme, naše opatření budeme důsledně prosazovat v ČR i v EU

Tak znělo hlavní poselství Andreje Babiše zástupcům Americké obchodní komory (AmCham) na pracovní snídani v pražské restauraci Mlýnec po boku prezidenta komory Michala Nebeského. Ministr financí je spokojen s dosavadními výsledky svého resortu v podobě výrazného hospodářského růstu, snižování státního dluhu a rekordně nízké nezaměstnaností, kterou má ČR nejnižší v EU. Zároveň si je však vědom, že před ním a celou vládou leží ještě mnoho úkolů a výzev.

Alfou a omegou politiky vlády v oblasti financí je a bude boj s daňovými úniky. Zajištění řádného výběru daní od těch, kteří se jim vyhýbají a nikoliv jejich neúčelné zvyšování těm, kteří je již dnes standardně platí, je cestou, kterou se chce 1. místopředseda vlády vydat za účelem narovnání podnikatelského prostředí a zvýšení příjmů do státního rozpočtu. Připomněl, že ČR je dnes díky jeho úsilí v prosazování principu reverse charge lídrem daňové agendy na půdě EU. Získané daňové výnosy chce ministr financí využít mj. k investicím do infrastruktury a moderních technologií, které by rád využíval např. po vzoru Estonska a jeho moderní digitální ekonomiky.

„Příští rok uplyne 80 let od vydání Baťovy knihy Budujme stát pro 40 000 000 lidí,“ připomněl Andrej Babiš dílo nejvýznamnějšího československého průmyslníka 20. století, jehož vizemi se v mnohém inspiruje. Podrobně hovořil např. o nutnosti budování kvalitní dopravní sítě. „Ztratili jsme v tomto ohledu bohužel spoustu času, dálnice D8 se staví 30 let, 19 let se stát bezvýchodně přetahoval se statkářkou Havránkovou o pozemky, za ministra Bárty se zastavilo plánování, vykupování pozemků i stavby,“ vypočítával ministr Babiš problémy, se kterými se vypořádává současný ministr dopravy a bývalý prezident AmCham Dan Ťok.

Problémy investic do infrastruktury a stavebnictví byly také tématem, které členové komory v diskusi s ministrem financí zmiňovali nejčastěji. Andrej Babiš v reakci na to připomněl vysokou úspěšnost ministrů současné vlády při čerpání dotací z evropských fondů, které nejčastěji směřují právě do této oblasti, připustil však, že velký prostor pro zlepšení nadále zůstává. Vybídl zúčastněné zástupce bank a průmyslu k větší aktivitě v přípravě a podávání konkrétních návrhů na zlepšení a zdůraznil, že intenzivní spolupráci s členy komory vítá a podporuje.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.