CZ EN

Ministr financí žádá důkladné posouzení efektivnosti výstavby nového sídla NKÚ

Ministr financí Andrej Babiš v reakci na žádost kontrolního výboru Poslanecké sněmovny, aby vládě předložil návrh na uvolnění prostředků na výstavbu nového sídla NKÚ, požádal NKÚ o doplnění dalších údajů, bez kterých tuto investici nelze považovat za efektivní. Nájemné, které v současné době Nejvyšší kontrolní úřad za své sídlo hradí, činí 16,7 mil. Kč za rok a jeho výše je smlouvou garantována až do roku 2023 včetně, to znamená ještě na 7,5 roku. Pokud vezmeme v úvahu plánovanou investici na výstavbu nové budovy Nejvyššího kontrolního úřadu ve výši 772,91 mil. Kč (vč. knihovny, archivu Poslanecké sněmovny Parlamentu a kupní ceny pozemku), vychází ekonomická kalkulace návratnosti vložených investic na téměř 45 let. Stanovisko Ministerstva financí i žádost o předložení dodatečných informací byla odeslána 8. února 2016 jak prezidentu NKÚ Miloslavu Kalovi, tak premiérovi České republiky Bohuslavu Sobotkovi.

V návaznosti na tuto komunikaci se uskutečnila schůzka mezi ministrem financí, prezidentem NKÚ a pan premiérem, jejímž závěrem je, že Ministerstvo financí po obdržení dodatečných informací situaci do konce února důkladně posoudí a sdělí své stanovisko.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.