CZ EN

Ministr financí vyzdvihl vysokou úroveň česko-rakouských ekonomických vztahů

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se zúčastnil Česko-rakouského hospodářského fóra organizovaného Českou hospodářskou komorou 12. dubna v Praze. Fóra se vedle zástupců českých firem zúčastnila početná hospodářská delegace z Rakouska a více než sto zástupců rakouských společností působících na českém trhu. V rámci své dvoudenní návštěvy České republiky fórum navštívil i spolkový prezident Rakouské republiky Heinz Fischer společně se svým českým protějškem Milošem Zemanem.

Andrej Babiš ve svém projevu, který vzbudil pozitivní ohlas hlav obou států, hovořil především o své prioritě v čele resortu financí, kterou je boj s daňovými úniky. Připomněl, že Rakousko od počátku letošního roku podobně jako Česká republika zavedlo povinnost evidovat tržby, a to pro obchodníky s čistým ročním obratem nad 15 000 EUR. Dále se zmínil, že obě země shodně uplatňují princip přenesené daňové povinnosti (reverse charge) u vybraných druhů zboží a služeb, kde existuje zvýšené riziko daňových úniků, např. u mobilních telefonů, herních konzolí nebo drahých kovů.

Ministr financí dále vyzdvihl vysokou úroveň a význam česko-rakouských hospodářských vztahů. Připomněl, že v rámci EU je Česká republika zemí s čtvrtým nejvyšším objemem dovozu do Rakouska a šestým nejvyšším objemem vývozu z Rakouska. Za nedostatek, kterému bohužel nebyla v minulosti věnována dostatečná pozornost, označil absenci kvalitního železničního a dálničního propojení České republiky a Rakouska. Zdůraznil, že současná vláda si vytkla za cíl nápravu tohoto nedostatku schválením návrhu příslušné Dohody mezi vládami obou zemí o propojení české a rakouské dálniční sítě.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.