CZ EN

Američtí senátoři a kongresmani navštívili Ministerstvo financí

Čtyři členové amerického Kongresu se při své cestě po Evropě v rámci návštěvy Prahy setkali s prvním místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem. Setkání se zúčastnili senátoři za Demokratickou stranu Gary Peters z Michiganu a Christopher Coons reprezentující Delaware spolu s republikánskými členy Sněmovny reprezentantů za stát Pensylvánie, Patrickem Meehanem a Charlesem Dentem.

V doprovodu amerického velvyslance v ČR Andrewa Schapira diskutovali nejprve o politické a bezpečnostní situaci na Blízkém východě a zejména o aktuálním dění v Turecku a Sýrii. Andrej Babiš se vyjádřil, že podle jeho názoru bude po skončení války v Sýrii obnova její infrastruktury a hospodářství vyžadovat funkční obdobu poválečného Marshallova plánu. V otázkách nadnárodní ekonomické spolupráce se všichni účastníci setkání shodli na významu a nutnosti prohlubování mezistátní spolupráce v boji s financováním terorismu, daňovými úniky a praním špinavých peněz. Rozhovor se dále týkal migrace, která se situací na Blízkém východě úzce souvisí. V debatě panovala shoda, že aktuální migrační vlnu je nutné posuzovat komplexně a s přihlédnutím ke všem souvisejícím aspektům, jako je bezpečnostní a ekonomické hledisko migrace, vůle pomáhat uprchlíkům stiženým válečnými konflikty i nutnost uvážlivě naslouchat celému spektru názorů, které průběžně vyjadřují občané zemí EU.

Dalším tématem diskuse byly vyhlídky a prognózy spojené s americkými prezidentskými volbami na podzim tohoto roku a českými parlamentními volbami plánovanými na podzim roku příštího. Američtí hosté ocenili velmi dobré hospodářské výsledky, kterých Česká republika ve funkčním období současné vládní koalice dosahuje. Ministr financí zdůraznil, že hodlá nadále prosazovat důsledný a spravedlivý výběr daní bez nutnosti jejich zvyšování a fiskálně odpovědnou hospodářskou politiku včetně strategické podpory hospodářského růstu. V návaznosti na to vyzdvihl význam investiční smlouvy, uzavřenou v nedávné době mezi českou vládou a americkou firmou GE Aviation, která se v České republice chystá investovat do vývoje a výroby turbovrtulových motorů.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.