CZ EN

Moody´s očekává růst příjmů regionálních a místních samospráv v ČR

Mezinárodní ratingová agentura Moody´s očekává, že příjmy regionálních a místních samospráv v České republice zaznamenají v příštím roce výrazný nárůst. Ve své středeční zprávě uvádí, že by to mělo vést k omezení dluhové zátěže. Podle Moody's by k růstu příjmů měly přispět zejména příznivé ekonomické podmínky.

Agentura uvádí, že díky kombinaci přísné kontroly nákladů a nízké inflace, porostou provozní výdaje pomaleji než provozní příjmy. Růst provozních příjmů by podle ní měla podpořit také úprava přerozdělovacího systému sdílených daní. Finanční situace tak navzdory vysokým kapitálovým výdajům zůstane dobrá.

Moody´s předpokládá, že města a regiony dosáhnou v příštím roce finančního přebytku v objemu 1 až 2 % celkových příjmů. Přímé zadlužení se stabilizuje na 30 % provozních příjmů v případě měst a na 20 % v případě regionů.

Agentura již dříve v letošním roce ocenila finanční situaci a fiskální politiku České republiky a také pozitivně akcentovala ekonomický růst České republiky, který by měl rovněž přispět ke zvýšení příjmů místních samospráv ze sdílených daní.

Celá zpráva je k dispozici na internetových stránkách agentury Moody's.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.