CZ EN

Ministr financí Andrej Babiš se zúčastnil Donau-Fora v Linci

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš se zúčastnil tzv. Dunajského fóra, které se uskutečnilo 29. června v rakouském Linci. Při příležitosti této události se Andrej Babiš setkal s rakouským ministrem financí Hansem-Jörgem Schellingem a také s hejtmanem Horního Rakouska Josefem Pühringerem. Tématem jejich společného jednání byla hospodářská politika a vztahy obou zemí, aktuální ekonomické otázky související zejména s řešením krize v Řecku, či společný boj proti daňovým únikům.

Ve svém projevu při slavnostním večeru, jehož se zúčastnilo téměř 2000 osobností, se Andrej Babiš věnoval zejména tématům imigrace, řecké krize a Eura. V souvislosti s migrační krizí upozornil na rizika současné neregulované imigrace, která mohou vést až k rozpadu schengenského prostoru a vyslovil se pro zřízení mimoevropských uprchlických táborů pod vlajkou EU nebo OSN, které by fungovaly přímo v jižním a východním středomoří. Do řešení tohoto problému by se také měly zapojit světové mocnosti, ale i Saudská Arábie a další arabské země. Klíčová je také revize mezinárodního práva, které v současnosti neumožňuje efektivní potírání pašeráctví lidí a jehož slabin pašeráci v rostoucí míře zneužívají.

V souvislosti s krizí v Řecku mimo jiné řekl, že dlouhodobé dotování ekonomiky státu, který není schopen splácet půjčky, považuje za nemožné. Upozornil na potřebu promyšlené strategie a vize budoucího fungování Evropské unie a nutnost aktivního řešení historických výzev, kterým společenství aktuálně čelí.

Během panelové diskuze společně se svým rakouským protějškem hovořili o prioritách v oblasti boje proti daňovým únikům a podvodům, jako je společný postup obou zemí v oblasti reverse charge nebo Elektronická evidence tržeb, jejíž obdoba se nyní zavádí i v Rakousku. Ministři se shodli na nutnosti kvalitní infrastruktury a dopravního napojení na sousední země jakožto základu konkurenceschopnosti každého státu. Andrej Babiš svůj protějšek ujistil, že nápravu dlouhodobě zanedbaného stavu infrastruktury v ČR považuje za jednu z priorit současné vlády. Rakouský ministr Scheling vyzdvihl, že Česká republika je pro Rakousko jedním z klíčových obchodních partnerů a vyslovil podporu opatření proti daňovým únikům, která český ministr financí prosazuje na poli Evropské unie.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.