CZ EN

Novela zákona o bankách předložena Poslanecké sněmovně

Vláda dne 2. listopadu 2011 schválila návrh zákona, kterým se mění zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů. Dne 22. 11. 2011 vláda návrh zákona předložila Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, která novelu projedná jako tisk 536 na 32. schůzi zahájené 6. prosince 2012.

Návrhem zákona dochází ke změně přístupu k pobočkám zahraničních bank ze třetích zemí působících v České republice. V této souvislosti dojde např. ke zvýšení minimálního objemu finančních zdrojů poskytnutých zahraniční bankou její pobočce působící v ČR či k rozšíření informačních povinností zahraniční banky vůči České národní bance. Cílem navrhované právní úpravy je vytvořit rovné podmínky pro subjekty bankovního sektoru a zajistit stabilní, důvěryhodné konkurenční bankovní prostředí.

Současně se novelou provádí některé technické úpravy v zákoně o bankách, zákoně o spořitelních a úvěrních družstvech a zákoně o podnikání na kapitálovém trhu spočívající zejména v nápravě nesrovnalostí a neodůvodněných rozdílů v regulaci bank, spořitelních a úvěrních družstev a obchodníků s cennými papíry.

Návrh zákona dále také zakotvuje oprávnění zpravodajských služeb získat informace, které jsou předmětem bankovního tajemství, bez souhlasu klienta, a to pro účely plnění konkrétního úkolu v působnosti zpravodajské služby. Poskytnutí informací podléhajících bankovnímu tajemství zpravodajským službám bude moci povolit pouze soud. V souvislosti s touto úpravou dochází ke změně zákona č. 153/1994 Sb., o zpravodajských službách České republiky, ve znění pozdějších předpisů.

Související informace

Zdroj: MF - odbor Finanční trhy I, oddělení Bankovnictví

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.