
Ministerstvo financí České republiky
Ministry of Finance of the Czech Republic

Prague, 30 th June 2009

Dear colleagues,

we are thankful for having the opportunity to comment on the Consultation paper on the 
MiFID complex and non-complex financial instruments for the purposes of the Directive's 
appropriateness requirements. Please find bellow our responses to questions included in the 
review paper.  These comments  are  only  an indication  of  the  possible  approach by  the 
Ministry of Finance of the Czech Republic and they are not meant as our final official policy 
position.

Section 1 – Shares

What types of  shares are specifically  covered under Art.  19(6)  as being non-
complex?

Question 1: Do you have any comments on CESR’s view that Art. 19(6)’s reference to shares  
may best be read as capturing a particular range of shares and exclude other types of 
equity securities negotiable in the capital market?

Yes, we agree with the CESR’s interpretation. Art.19(6), first indent, is indeed an illustrative 
and non-exhaustive list of non-complex financial instruments and as far as types of shares 
are  concerned,  as  non-complex  shall  be  regarded  only  those  shares  within  the  range 
mentioned in Art. 19(6) or satisfying the criteria of Art. 38 of the Directive 2006/73/EC.

Question 2: Do you have any comments on the approach to different interpretations of the  
category of “shares”

No, there is nothing to add. We share the view expressed in the paper.

Question 3: Do you have any comments on the discussion of shares under Art. 19(6) set out 
above?

No, we have no other comments. We do not consider the above-mentioned questions as 
problem to be an issue. 

How should other types of equity securities be treated?

Question 4: Do you agree that other equity securities should be assessed as per the criteria  
in Art. 38 of the Level 2 Directive?

Yes, we agree. Given the text of the Directives, we regard this fact as self-evident. 
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Do listed convertible shares fulfill the Art. 38 criteria for being non-complex?

Question 5: Do you agree with CESR’s interpretation that convertible shares will always be 
complex under the appropriateness requirement as drafted?

The CESR’s interpretation seems to be right. Current Czech legislation does not support 
issuance of convertible shares. Therefore, we do not consider this to be an issue. 

Do subscription  rights/nil-paid  rights  fulfil  the  Art.  38  criteria  for  being  non-
complex?

Question 6: Do you agree with an interpretation that subscription rights/nil-paid rights for  
shares would be complex under the appropriateness requirement?

Yes, we agree. We think the subscription rights/nil-paid rights shall be always considered as 
complex instruments.

Question 7: Do you have any further comments on CESR’s consideration of the position of  
shares.

No,  we  see  the  position  of  shares  within  the  both  Directives  quite  clear.  Should  any 
uncertainty arise, it could be solved by interpretation of the current text of both Directives. 
The current legal text, in our opinion, does not require any amendment.

Question 8: Are there other specific types of  such instruments that should be explicitly  
mentioned in a list for the purposes of CESR’s exercise.

No,  we do not  think  that  there  are  other  specific  types  of  instruments  that  should  be 
explicitly mentioned in the list. 

Section 2 – Money market instruments, bonds and other forms of securitised debt

What does the category of money market instruments cover?

Question 9: Do you have any comments on CESR’s view on the treatment of money market 
instruments?

We believe that  every money market  instrument shall  be generally  considered as non-
complex, according to the express wording of the Art. 19(6).

Question 10: Are there other specific types of such instruments that should be explicitly 
mentioned in a list for the purposes of CESR’s exercise?

No, we think that the list is sufficient.

Question 11: Do you have any comments on CESR’s view on the treatment of Asset Backed  
Securities?

The Asset Backed Securities are indeed instruments with more “complexity”. However, as 
the  paper  mentions,  it  is  hard  to  imagine  that  a  retail  investor  would  invest  in  the 
instruments such as ABS at his or her own initiative, i.e. without investment advice, which 
would automatically make the assessment compulsory.  Therefore, it  is  not so important 
whether such instrument is complex or not.
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Question 12: Do you think that this is a point on which MiFID could usefully be clarified?

No, with regard to our answer to the Question 11 we think that the current wording of the 
MiFID is sufficient. 

Is there a definition for bonds and other forms of securitised debt that embed a 
derivative?

Question 13: Do you have any other comments on CESR’s view of the treatment of bonds  
and other forms of securitised debt under Art. 19(6)?

We have no other comments.

Question 14: Do you have any other comments on MiFID’s treatment of “other forms of  
securitised debt” for the purposes of the appropriateness requirements?

We have no other comments.

Question 15: Do you have any comments on this analysis of instruments that embed a 
derivative and its relevance to the same concept in MiFID Art. 19(6)?

Such an analysis could be helpful to assess whether the instrument embed the derivative or 
not. However, we believe that actual nature of that instrument shall be assessed on case-
by-case basis.

Question 16: Do you agree with CESR’s view that it is reasonable to categorise callable and 
puttable bonds as complex financial instruments for the purposes of the appropriateness  
test?

No, we do not  agree.  There is  no reason to  categorise callable and puttable bonds as 
complex financial instruments for the purposes of the appropriateness test. We also think 
that these bonds do not represent for their holder an increased investment risk and that a 
retail client would buy these bonds only when being advised to, which would automatically 
make the Assessment of Appropriateness compulsory. 

What is the categorisation of covered bonds?

Question 17: Do you agree with CESR's distinction between traditional covered bonds and 
structured covered bonds? Is there a need for further distinctions in this space? If so, please 
provide details in your answers.

We agree basically with CESR's distinction. However, we do not find a need for further 
distinctions between these types of bonds, as we would consider them rather all as non-
complex.

What is the categorisation of subordinated bonds?

What is the categorisation of depositary receipts in respect of bonds or other 
forms of securitised debt? 

Question 18: Do you agree that there may be case to review MiFID's treatment of debt 
instruments for the purposes of the appropriateness requirements?
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No, we do not agree. We think that more differentiated approach to bonds and other debt 
instruments on the MiFID level is not needed. 

Question 19: Do you have any further comments on CESR's consideration of the position of  
bonds and other forms of securitised debt?

We have no other comments.

Question 20: Are there other specific types of such instruments that should be explicitly 
mentioned in a list for the purposes of CESR's exercise?

We have no other suggestions in this respect.

SECTION 3 - UCITS AND OTHER COLLECTIVE INVESTMENT UNDERTAKINGS 

Question  21:  Do  you  agree  with  CESR's  view  that  non-UCITS  undertakings  should  not  
automatically be categorized as complex instruments simply due to the fact that they invest  
in complex instruments?

Yes, we agree with this conclusion.

Question 22:  Do you agree with CESR's analysis  of  the treatment of  units  in collective  
investment undertakings for the purposes of the appropriateness requirements?

We consider the level of investor's protection granted by UCITS sufficient for the purposes 
of  the appropriateness requirements  of  MiFID.  We therefore do not agree with CESR's 
opinion that not all UCITS should be considered to be automatically non-complex. However 
we  agree  with  the  other  points  of  CESR's  analysis  of  units  in  collective  investment 
undertakings.

Question 23: Do you have any further comments on CESR's consideration of the position of  
these instruments?

We have no other comments on CESR's consideration of the position of units in collective 
investment undertakings.

Question 24: Are there other specific types of such instruments that should be explicitly 
mentioned in a list for the purposes of CESR's exercise?

No, we do not feel this need.

SECTION 4 - „OTHER NON-COMPLEX FINANCIAL INSTRUMENTS“ UNDER ARTICLE 38 
OF THE LEVEL 2 DIRECTIVE: ISSUES OF GENERAL INTERPRETATION 

Question 25: Do you agree with CESR's view on the purpose of the Article 38?

Yes, we agree with CESR's view and we find the chosen legislative solutions to be useful.
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Question  26:  Do  you  agree  with  CESR's  interpretation  of  what  constitutes  frequent 
opportunities dispose of, redeem, or otherwise realise that instrument?

Yes, we agree with CESR's interpretation.

Question 27: Do you agree with CESR's point of view on how prices should be determined 
and when it is considered that those prices are publicly available?

Yes, we agree with CESR's point of view on determination and public availability of prices.

Question 28: Do you agree that the lack of liquidity could undermine the compliance with 
article 38(b)? 

Yes, we agree that the admission to trading of the product on a regulated market does not 
automatically ensure a compliance with the criterion of Article 38(b).

38(c) Under what circumstances can it be considered that the client has an actual 
or potential liability that exceeds the cost of acquiring the instrument? 

Question 29: Do you agree with CESR's view? Do you think than any other clarification is  
required? 

Yes, we agree with this interpretation. We find the explanation sufficient.

Question  30:  Do  you  agree  with  CESR's  view  on  what  constitutes  comprehensive  and 
publicly available information?

In general,  we agree with CESR's view on requirements on comprehensive and public 
available  information.  However,  we  recommend  more  extended  clarification  of  the 
language regime. Concretely we find useful to state explicitly if the information should be 
presented in a language commonly used in the investor's country, or if the publication in 
the language commonly used in financial markets would be sufficient.

SECTION 5 - OTHER PRODUCTS

Do the appropriateness requirements apply to deposits, loans, mortgages or life 
insurance products?

What is the position of Exchange Traded Commodities (ETCs)?

Question 31: Do you agree with CESR's analysis of the position of these instruments?

Yes, we agree with CESR's analysis.

Question  32:  Are  there  other  specific  types  of  instruments  that  should  be  explicitly 
mentioned in  a  list  for  the  purposes  of  CESR's  exercise?  If  so,  please provide us with 
comprehensive information about the type of instrument(s).

We have no suggestions in this respect.
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ANNEX  I  –  SUMMARY  LIST  OF  MiFID  COMPLEX  /  NON-COMPLEX  FINANCIAL 
INSTRUMENTS 

Question 33: Do you have any further comments about this summary list of instruments?

We have no comments about the summary list of instruments.

Once more we would like to thank you for an opportunity to express our opinions and to 
comment on the document.
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