CZ EN

Ministr Babiš: Konečně máme návrh na reverse charge

První místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš vedl delegaci ČR na jednání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN), které proběhlo 27. ledna 2017 v Bruselu. Hlavním tématem Rady ECOFIN byla česká priorita - mechanismus přenesení daňové povinnosti v oblasti DPH. Ministři rovněž diskutovali o koordinaci hospodářských politik členských států EU a o budoucnosti příjmové strany rozpočtu EU.

První jednání ministrů financí členských států Evropské unie pod taktovkou maltského předsednictví Rady EU bylo v první řadě věnováno návrhu na zavedení obecného mechanismu přenesení daňové povinnosti (tzv. reverse charge), o který dlouhodobě usiluje ČR. Pro ČR se jedná o zásadní téma, protože reverse charge považuje za nejvhodnější nástroj pro zamezení karuselových podvodů na DPH.

Komise představila ministrům návrh, který by zainteresovaným členským státům včetně ČR měl umožnit aplikaci obecného reverse charge na vnitrostátní dodávky zboží a služeb překračující stanovenou hodnotu (návrh hovoří o plnění přesahující hodnotu 10 000 EUR). „ČR se po 2,5 letech podařilo prosadit, aby Komise předložila legislativní návrh umožňující širší použití reverse charge. Je to bezpochyby významný krok, který má velký potenciál pro boj proti podvodům v oblasti DPH,“ zhodnotil návrh ministr Babiš. „Na předložení návrhu jsme pracovali velmi dlouho a intenzivně a podpořila nás celá řada zemí v čele s Německem,“ připomněl vicepremiér.

Některé části návrhu považuje ČR za nadbytečně rizikové. Jednou z nich je doba platnosti návrhu, který umožní zavedení této výjimky pouze do konce roku 2022. „Jsme přesvědčeni, že možnost uplatnit reverse charge by měla platit do schválení konečného režimu DPH v EU. Musí být zajištěna dostatečná míra stability a právní jistoty pro dotčené podnikatele i finanční správu“ uvedl ministr Babiš. Dalším problematickým bodem je stanovení podmínek pro státy, které mohou o zavedení obecného reverse charge žádat. Za nepřiměřeně omezující považuje ČR předepsanou minimální výši mezery DPH, protože členské státy by neměly být jakkoliv limitovány ve snaze co nejvíce zlepšit výběr DPH. „Čeká nás ještě hodně práce a složitá cesta k finální podobě návrhu, ale bezpochyby budeme usilovat o co nejlepší výsledek pro ČR,“ zdůraznil ministr Babiš.

Rada ECOFIN dále schválila návrh doporučení pro hospodářské politiky členských států, jejichž měnou je euro, a přijala závěry Rady k Roční analýze růstu pro rok 2017 a Zprávě hodnotící nebezpečí vzniku makroekonomické nerovnováhy v jednotlivých členských státech. Šlo o další krok v rámci procesu koordinace hospodářských politik EU, tzv. Evropském semestru.

Na závěr jednání předseda Skupiny na vysoké úrovni k vlastním zdrojům, Mario Monti, ministrům představil závěrečnou zprávu, která formuluje zásady pro reformu příjmové strany rozpočtu EU. Závěry zprávy by měly sloužit Komisi při přípravě návrhu příjmové strany rozpočtu EU v příštím Víceletém finančním rámci od roku 2021.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.