CZ EN

Komentář k základním ukazatelům vývoje stavebního spoření v České republice k 30.6.2005

Stav počtu nově uzavřených smluv o stavebním spoření ke konci 1. pololetí letošního roku svědčí o možnosti mírného oživení trhu stavebního spoření v tomto roce. Počet nově uzavřených smluv se v 1. pololetí letošního roku zvýšil oproti stejnému údaji z loňska o cca 60 tis. smluv, tj. o polovinu, nicméně dosavadní vývoj zatím nenasvědčuje, že by nastal výraznější zlom v počtu nově uzavíraných smluv. Současná úroveň počtu nově uzavřených smluv se tak pohybuje na úrovni z počátků stavebního spoření v 90. letech, a to i přes relativně vysokou atraktivitu stavebního spoření jako bezpečného spořícího produktu.      

I nadále pokračuje pokles počtu smluv o stavebním spoření ve fázi spoření, kdy počet smluv, u kterých skončila doba spoření, převyšuje počty nově uzavřených smluv. V převážné většině je doba spoření ukončována u smluv uzavřených před 1.1.2004, tj. před účinností novely zákona č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření, a jen ve zlomku (u zhruba 5 % z celkového počtu) u smluv uzavřených po novele zákona. Dochází tak postupně ke změně struktury portfolia smluv, kdy se podíl počtu nových smluv, tj. smluv uzavřených po novele zákona, na celkovém počtu smluv pohybuje již kolem 9 %.

Státní podpora stavebního spoření za rok 2004 byla v 1. pololetí přiznána ve výši 15,4 mld. Kč a v tuto chvíli by již měla být v souladu se zákonem o stavebním spoření připsána na účty účastníků. V tabulce i nadále není uvedena průměrná hodnota přiznané státní podpory za rok 2004. Důvodem je to, že její výplata není v tuto chvíli ještě ukončena a ministerstvo v současné době připravuje výplatu státní podpory na základě opravených a doplněných žádostí stavebních spořitelen. Obdobně není tento údaj uveden ani u roku 2005.

V úvěrové oblasti se prozatím nenaplňují sliby stavebních spořitelen o výrazné úvěrové expanzi. Tempo růstu celkového počtu úvěrů i jejich objemů je stále nedostatečné, což se projevuje i ve stále poměrně nízké hodnotě poměru objemu úvěrů k naspořené částce. Stále tak není zcela naplňován základní cíl stavebního spoření, a to poskytovat výhodné úvěry na bytové potřeby.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.