CZ EN

Úřední věstník EU - publikována nařízení Evropského parlamentu a Rady o evropských fondech rizikového kapitálu a sociálního podnikání

Dne 25. dubna 2013 byla v Úředním věstníku Evropské unie publikována:

  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 345/2013 ze dne 17. dubna 2013 o evropských fondech rizikového kapitálu (tzv. „nařízení EuVECA“) a
  • nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 346/2013 ze dne 17. dubna 2013 o evropských fondech sociálního podnikání (tzv. „nařízení EuSEF“).

Podle nového zákona o investičních společnostech a investičních fondech, jehož návrh v současné době projednává Poslanecká sněmovna, jsou evropské fondy rizikového kapitálu a evropské fondy sociálního podnikání považovány za fondy kvalifikovaných investorů, ustanovení navrhovaného zákona se však na tyto fondy použijí jen v rozsahu, v jakém to připouští nařízení EuVECA a nařízení EuSEF.

Obě nařízení zakotvují společný rámec pravidel pro investiční fondy, které materiálně naplní pojmové znaky „EuVECA  nebo „EuSEF“; pouze takové fondy mohou používat příslušná označení. Současně nařízení stanoví pravidla pro  skladbu majetku, investiční strategii, techniky k obhospodařování a povahu jejich investorů. Ambicí nařízení EuVECA je pomoci malým a středním podnikům ke snadnějšímu přístupu k finančním prostředkům. Cílem nařízení EuSEF je potom podpořit činnost právnických osob, které svou činností sledují společensky prospěšný zájem a reinvestují většinu svého zisku na jeho podporu.

Související dokumenty

 

Zdroj: MF - odbor Finanční trhy II, oddělení Kapitálový trh

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.