CZ EN

Finanční a ekonomické informace 4/2014

  • V tomto čísle jsou z českých titulů odborných časopisů podchycena např. témata implementace unijní legislativy v oblasti přímých daní v České republice, změna daňového řádu od 1. ledna 2014, svěřenské fondy z pohledu ochrany majetku před věřiteli a z hlediska jejich zdanění, změny zákona o DPH, přeshraniční spolupráce identifikovaných osob a DPH, stav mezinárodních smluv o zamezení dvojímu zdanění v České republice, nezaměstnanost ve světě a opatření EU k omezení nezaměstnanosti mladých osob, přísnější fiskální pravidla pro EU a eurozónu, podmínka kvalitní státní správy a nové změny v investování fondu kvalifikovaných investorů.
  • Ze zahraničních zdrojů upozorňujeme např. na články z německy psaného tisku na téma situace v Německu na přelomu let 2013/2014 v oblasti veřejných financí, komentář k sankcím za nedovolené cenové dohody mezi firmami výtahového a eskalátorového kartelu, boj s daňovým únikem v Německu (krátce uvedeny postihy a tresty pro úředníky), stínové bankovnictví, přehled o činnosti skupiny GE Zig, zaměřené na ilegální obchod s cigaretami v Berlíně a jeho okolí, zpřísnění regulačních opatření, týkajících se velkých zahraničních bank v USA, jednotný mechanismus dohledu Evropské centrální banky na významné banky. Z anglického tisku jsme vybrali články empirická analýza vztahu mezi fiskální decentralizací a velikostí státní správy, smlouva o volném obchodu mezi EU a Kanadou, optimální zdanění osob s nejvyššími příjmy, hodnocení opatření G20 proti daňovým rájům, nové směry vývoje v boji s úniky v oblasti antidumpingových a vyrovnávacích cel, testování bank v Itálii, inflace a deflace v eurozóně a zdanění podniků přenášejících své sídlo do zahraničí v rámci EU. Nedostatečná konkurenceschopnost ve Francii je obsahem článku ve francouzštině. Články s názvem Čínu dohání vlastní dluh a Ekonomické otázky spojené s transatlantickým partnerstvím jsou rovněž ve francouzštině.
    Ze slovenského tisku doporučujeme článek věnovaný změnám v daních SR od roku 2014 a boji s daňovými podvody v oblasti DPH v SR.
  • Rubrika Téma měsíce přináší přehledový článek Finanční policie a Daňová Kobra.

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.