CZ EN

Ministerstvo financí předkládá do vnějšího připomínkového řízení novelu zákona o spotřebních daních a souvisejících zákonů v oblasti pohonných hmot a biopaliv

Předkládaná novela upravuje podmínky v oblasti biopaliv splňujících kritéria udržitelnosti, výše kaucí pohonných hmot a zavádí zdanění surového tabáku a registr osob, které s ním nakládají. Účinnost novely je navržena k 1. červenci 2015.

V oblasti biopaliv se na základě evropských předpisů navrhuje mírně snížit daňové zvýhodnění čisté bionafty a pohonné hmoty E85. Dalším opatřením je přechod na průběžný systém sledování povinnosti uvádět minimální množství biopaliv na trh. Cílem této změny je eliminace závažných podvodů, které jsou spojeny se stávající kontrolou plnění povinnosti v jednoletých intervalech.

V oblasti tabáku se navrhuje plošné uvalení spotřební daně na surový tabák. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob s takovým tabákem nakládajících. Jedná se o opatření, které by mělo vést ke snadnější eliminaci daňových úniků, ke kterým dochází zejména z důvodů nekontrolovatelného přístupu k tabákové surovině, z níž se následně nelegálně vyrábí nezdaněné tabákové výrobky.

V oblasti kaucí poskytovaných distributory pohonných hmot se do zákona o pohonných hmotách navrhuje kromě kauce v základní výši 20 mil. Kč zavést i možnost jejího snížení na 10 mil. Kč. Možnost snížení je cílena především na menší distributory a podle zákonem předvídaných kritérií bude poskytnuta distributorům, kteří dlouhodobě působí na trhu, jsou stabilní a z pohledu daňových úniků nevykazují vysokou míru rizika. Změny reagují na nález Ústavního soudu Pl. ÚS 44/13, který brojí proti jednotné výši kaucí distributorů pohonných hmot.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.