CZ EN

ČKA: Půlmiliarda se ztratila ve švýcarské UBS

TISKOVÁ ZPRÁVA - ČKA: Půlmiliarda se ztratila ve švýcarské UBS

Banka porušila řadu předpisů, o peníze se budeme soudit

Česká konsolidační agentura (ČKA) 500 milionů korun, které odešly z účtů její dceřiné společnosti Galileo Real, k.s. (Galileo), požaduje po švýcarské bance UBS. Banka však odmítla veškeré snahy o mimosoudní vyrovnání. Společnost Galileo se proto vrácení částky domáhá soudní cestou u obchodního soudu v Curychu. Úspěch v soudním sporu přitom považuje za vysoce pravděpodobný.

Prostředky ve výši 500 miliónů korun se v březnu 2005 díky několikanásobnému pochybení UBS, které sama banka uznává, dostaly mimo kontrolu Galilea a ČKA.

„V uplynulých měsících jsme vyvinuli značné úsilí s cílem objasnit pozadí celé transakce, která ve svém důsledku vedla k vyvedení půlmiliardové sumy mimo dosah Galilea a ČKA. Právní zástupci Galilea v ČR i ve Švýcarsku zdokumentovali případ do té míry, že považujeme za prokázané značné a opakované pochybení banky UBS“, uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Částka 500 miliónu korun byla bývalým manažerem Galilea odeslána do banky UBS na investiční účet Galilea. Namísto toho ji však banka umožnila vyvést na účty soukromých osob, které nemají žádný vztah ani k ČKA ani ke Galileu. „Pokud by banka UBS dodržela příslušné předpisy švýcarského práva, pravidla Švýcarské bankovní asociace, jakož i své vlastní interní předpisy, dotčená částka by se nikdy nemohla dostat mimo kontrolu svého majitele, společnosti Galileo“, říká advokát Michael Kramer z curyšské právní kanceláře Pestalozzi Lachenal Patry, která Galileo ve Švýcarsku zastupuje.

Bývalý manažer Galilea Jan Šik sjednával otevření účtu společnosti Galileo u banky UBS. Proces otevření účtu údajně zprostředkovávali pánové Miloš Skořepa a František Savov, kteří podle svých vlastních slov měli s touto bankou dlouhodobé obchodní vztahy. V březnu 2005 byla částka 500 miliónů Kč poukázána z účtu vedeného společností Galileo u české banky na účet Galilea u UBS ve Švýcarsku, přičemž příjem této částky UBS později písemně potvrdila. Jak se ale dále zjistilo, v době přijetí půlmiliardy korun UBS ještě neměla k dispozici kompletní dokumentaci potřebnou k otevření účtu společnosti Galileo u této banky. Za těchto okolností si měla UBS buď vyžádat od Galilea údaje nutné k otevření účtu nebo peněžní prostředky vrátit zpět Galileu. Nic z toho však neudělala a místo toho UBS zcela v rozporu s vlastními interními pravidly a švýcarskými právními předpisy připsala celou částku na účet třetí osoby ovládané panem Skořepou. Banka UBS posléze umožnila, aby tyto peníze byly použity jako zástava za úvěry, které poskytla společnostem ovládaným panem Skořepou. Vzhledem k tomu, že tyto společnosti úvěry nesplácely, celá částka připadla bance UBS a ta ji nyní odmítá vydat. Zaměstnanec, který byl zodpovědný za správu účtu Galilea, údajně z banky nyní odchází.

Zástupci Galileo a ČKA uskutečnili několik jednání s nejvyšším managementem banky UBS s cílem dát bance příležitost napravit svá pochybení. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo dosáhnout vrácení prostředků v rámci smírčího jednání, společnost Galileo řeší celou záležitost soudní cestou. Oficiální žaloba byla u obchodního soudu v Curychu podána již v červnu 2006. Společnost Galileo se v ní domáhá navrácení částky 500 miliónů Kč s příslušnými úroky.

ČKA a Galileo zároveň podnikají k získání ztracených prostředků zpět další kroky, jež český a švýcarský právní řád umožňují. Kromě žaloby na banku UBS bylo ihned po zjištění ztráty kontroly nad předmětnou částkou podáno trestní oznámení. Určení případné trestní odpovědnosti zejména panů Skořepy a Savova je nyní věcí orgánů činných v trestním řízení, s nimiž ČKA i Galileo plně spolupracují. Vyšetřovateli případu byla již poskytnuta veškerá podstatná dokumentace týkající se této věci.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.