CZ EN

Česká konsolidační agentura vstoupila se ziskem do posledního pololetí obchodování

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura vstoupila se ziskem do posledního pololetí obchodování

Česká konsolidační agentura (ČKA) uzavřela podle předběžných neauditovaných výsledků své loňské hospodaření historicky nejlepším výsledkem – ziskem ve výši 1,6 miliardy korun. Oproti roku 2004 to znamená zlepšení o 5 miliard korun.

Dosažený výsledek je jedním z efektů tzv. Projektu 2007, který ČKA spustila v roce 2004 jako reakci na rozhodnutí vlády o zkrácení délky existence této instituce o čtyři roky. Dalšími jsou kromě poklesu bilanční sumy na 62 miliard korun především významný vzestup výtěžnosti individuálně postupovaných pohledávek z 24 procent na 34 procent. Zavedením prvků nového motivačního systému, tj. osobní zainteresovanosti na výsledcích, inkasovala ČKA jen z postoupení o 3,24 miliardy Kč více nežli při dříve fungujícím systému. Mzdové náklady na 1 Kč inkasa klesly z 0,21 Kč v roce 2004 na 0,06 Kč v roce 2005, tj. o 70 procent. „Zvládnutí Projektu 2007 ve všech jeho parametrech považuji za velký úspěch týmu, který řídí agenturu v posledních dvou letech,“ uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Celkem ČKA loni inkasovala 23,5 miliardy Kč, počet zaměstnanců klesl díky organizačním změnám od roku 2004 o 37% na aktuálních 325.

ČKA , které do zániku zbývá již jen 23 měsíců, ukončí ještě v tomto pololetí hlavní obchodní činnost. Uzavře individuální prodeje a plánuje nabídnout trhu poslední dva velké bloky pohledávek. První o objemu necelé 4 miliardy korun bude zahrnovat pohledávky převedené ze zdravotních pojišťoven, druhý, tzv. zbytkový, bude obsahovat ty pohledávky, které se nepodaří vyřešit individuálně.

Prioritami roku 2006 bude pro ČKA dále vyřešení některých aktiv po bývalé IPB a dalších bankách, likvidace dceřiných společností Konpo a Česká finanční.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.