CZ EN

Česká konsolidační agentura zahájila přebírání pohledávek od zdravotních pojišťoven

TISKOVÁ ZPRÁVA - Česká konsolidační agentura zahájila přebírání pohledávek od zdravotních pojišťoven

Česká konsolidační agentura (ČKA) dnes na základě usnesení Vlády ČR a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zahájila proces přebírání pohledávek od zdravotních pojišťoven v objemu do 3,8 miliardy korun.

„Dokázali jsme celou operaci připravit ve velice krátkém čase, včetně uzavření rámcových smluv o postoupení pohledávek s většinou z osmi pojišťoven,“ uvedl generální ředitel ČKA Zdeněk Čáp.

Od rozhodnutí poslanců převést tyto pohledávky uplynuly pouze dva týdny. ČKA zahájí platby tak, aby zdravotní pojišťovny disponovaly finančními prostředky co nejdříve, tj. již od 17. října. Proplácení pak bude probíhat průběžně v závislosti na objemech odkupovaných pohledávek. Jednat se přitom bude o zhruba 3 000 pohledávek za fyzickými i právnickými osobami, na jejichž majetek byl prohlášen konkurs, jsou řádně přihlášené a soudem zjištěné.

„Rovněž ukončení celého procesu plánujeme v dřívějších termínech, než nám ukládá vláda a Poslanecká sněmovna,“ uvedl Zdeněk Čáp.

ČKA předpokládá, že většinu takto nabytých pohledávek nabídne zájemcům ve formě bloku, který připraví v příštím roce.

ČKA zatím letos hospodaří s historicky nejlepšími výsledky, ke konci srpna vykázala zisk 2,14 miliardy korun. Zahájená operace však vzhledem k nutnosti tvorby opravných položek bude mít negativní dopad do hospodářského výsledku za rok 2005, jehož rozsah zatím nelze přesně určit.

Jiří Pekárek,
tiskový mluvčí, Česká konsolidační agentura

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.