CZ EN

Konsolidační banka vykázala za první čtvrtletí ztrátu necelé miliardy

Konsolidační banka Praha, s.p.ú.(KOB) zaznamenala v prvním čtvrtletí letošního roku ztrátu ve výši 932,6 milionu korun. Dosažený výsledek banky je tradičně nejvýznamněji ovlivněn tvorbou opravných položek k úvěrovým pohledávkám. Náklady na ně převýšily v prvním kvartále půl miliardy korun.

Bilanční suma KOB ke konci března vzrostla na 212 miliard korun, což je téměř o 7 miliard více než na konci minulého roku. Objem úvěrů, které banka spravuje, stoupl během prvních tří měsíců ze 188 miliard na 199 miliard. Výrazné snížení objemu problematických pohledávek v bilanci nastane ve druhém čtvrtletí, kdy bude definitivně vypořádána transakce prodeje balíku zhruba pěti set úvěrů v účetní hodnotě 12 miliard korun. Individuálních prodejů pohledávek banka od ledna zrealizovala v účetní hodnotě za 540 milionů korun, jejich prodejní cena je 162 milionů.

Konsolidační banka, která loni hospodařila se ztrátou 12,7 miliardy korun, očekává při započtení momentálně vyčíslitelných faktorů letos celkovou ztrátu přibližně 10 miliard. Zejména v souvislostí s převáděním pohledávek bývalé Investiční a poštovní banky z Československé obchodní banky by mohla ztráta vzrůst až na 60 miliard.

Jiří Pekárek
tiskový mluvčí
Konsolidační banka Praha, s.p.ú.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.