CZ EN

Konsolidační banka definitivně završila proces prodeje pilotního balíku pohledávek

Konsolidační banka Praha, s.p.ú. (KOB) během včerejšího dne úspěšně završila transakci prodeje pohledávek zařazených do projektu pilotního portfolia. Podpisem celkem 503 postupních smluv se vlastníkem a správcem pohledávek stala ke dni 5. června společnost Czech Debt Vehicle 1 (CDV 1), člen skupiny Goldman Sachs.

Akcionáři CDV 1 jsou vedle Goldman Sachs dále International Finance Corporation (IFC) ze skupiny Světové banky a společnost Flow East. Uhrazením kupní ceny byl definitivně učiněn jeden z významných kroků k rychlému a efektivnímu vypořádání se s problémem špatných dluhů zatěžujících české hospodářství.

O prodeji pilotního balíku nebonitních aktiv z bilance Konsolidační banky bylo rozhodnuto na základě výběrového řízení. Po schválení ministrem financí a bankovní radou KOB a projednání ve vládě ČR i dozorčí radě KOB se vítězem výběrového řízení stala společnost Goldman Sachs se svou nabídkou na přímý odkup vybraného portfolia. Za pohledávky, které v účetní hodnotě činily zhruba 12 miliard korun (nominální hodnota 19,051 miliard korun), vítěz zaplatil přibližně 11 % účetní hodnoty balíku (7,1 % nominální hodnoty).

Pilotní balík obsahoval více než 500 pohledávek za zhruba 300 klienty, který reprezentoval průřez celým úvěrovým portfoliem KOB. Byla v něm zastoupena jak aktiva převedená v posledních letech z Komerční banky a České spořitelny, tak úvěry, které byly převedeny do KOB už při jejím vzniku. Toto pilotní portfolio nezahrnovalo pohledávky za velkými dlužníky, které jsou součástí revitalizačního programu nebo spadají do jiných restrukturalizačních projektů, stejně jako pohledávky za podniky v konkurzu.

Projekt odprodeje části portfolia KOB odstartoval na podzim loňského roku. Z devíti zájemců o účast v tendru byly vybrány 3 společnosti, které absolvovaly proces podrobné analýzy portfolia, takzvané “due-diligence”. Do užšího výběru postoupily společnosti GE Capital, Goldman Sachs a Lone Star. Tyto firmy předložily 10. ledna 2001 závazné nabídky ve dvou variantách - jednak na okamžitý nákup pilotního portfolia a také na okamžité zaplacení části ceny doplněné návrhem na sdílení výnosů s KOB v rámci společné struktury.

Jiří Pekárek
tiskový mluvčí
Konsolidační banka Praha, s.p.ú.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.