CZ EN

Je v dnešní ekonomicky nepříznivé době vhodné vydávat tolik prostředků z veřejných rozpočtů na ekologii?

Dne: 12. 3. 2009
Komu: Vladimír Ševela; Týden
Kdo: Ondřej Jakob

Otázka: Telefonický dotaz - Je v dnešní ekonomicky nepříznivé době vhodné vydávat tolik prostředků z veřejných rozpočtů na ekologii?

Odpověď: Argument, že s tím přicházíme v době, kdy není v rozpočtu peněz nazbyt, je lichý:

  1. Škody existují, časem se mohou jedině zhoršovat, ceny prací rostou a stát prostě MÁ POVINOST tyto ŠKODY ODSTRANIT A UHRADIT NÁKLADY, takže tím, že bychom to ještě odsunuli do budoucnosti, pouze bychom odsouvali problém.
  2. Systém placení naopak zajistí státu to, že na platbu bude mít dostatek prostředků v každém roce, což v současném systému zaručeno nemá
    -  v současném systému: pokud jsou v roce XY provedeny práce za 20 mld., musíme vyplatit celých 20 mld., platby jsou průběžné podle provedených prací, může se stát, že stát v některém roce nebude mít na úhradu,
    - v jedné zakázce: stát / MF bude mít možnost odložit platbu za provedené sanace, které přesáhnou 7 mld. Kč ročně, tj. pokud nebude chtít, nemusí platit více než 7 mld. Kč. ročně a splácet tedy postupně, může lépe plánovat výdaje na ekologii.
  3. Na změně systému odstraňování škod pracujeme již od roku 2007, kdy o hospodářské krizi u nás nebylo ani památky.
  4. Pokud vláda usoudí, že vítězná cena je pro ni neakceptovatelná, smlouvu nepodepíše a škody se budou odstraňovat stávajícím způsobem.
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.