CZ EN

Ministři financí se sejdou na prvním zasedání Rady Ecofin v roce 2009

V Praze 16. 1. 2009

Dne 20. ledna proběhne v Bruselu první zasedání Rady ministrů financí a hospodářství (tzv. Ecofin) pod taktovkou českého předsednictví.

V předvečer jednání se uskuteční pravidelné setkání ministrů zemí, které přijaly společnou měnu euro (tzv. Euroskupina).

V úvodu zasedání představí ministr financí Miroslav Kalousek program Rady Ecofin v době českého předsednictví. Tato část jednání je veřejně přístupná a její záznam bude mimo jiné k dispozici na internetových stránkách Rady, kde bude rovněž živě vysílána.

Následně ministři projednají úkoly, které pro Radu ECOFIN vyplývají ze závěrů prosincového zasedání Evropské rady, která se uskutečnila 11.-12. prosince 2008 v Bruselu. Zejména se budou věnovat schválenému plánu na oživení evropského hospodářství.

Dalším bodem na programu jednání je diskuse o strategii pro hospodářskou a rozpočtovou politiku na rok 2009 s ohledem na současnou hospodářskou a finanční situaci a zároveň provádění Plánu evropské hospodářské obnovy. Výsledky této diskuse budou významným vstupem v procesu hodnocení Stabilizačních a konvergenčních programů členských států EU, ale i pokroku v Lisabonské strategii. Neméně důležité budou při přípravě dokumentu o klíčových otázkách v hospodářské a finanční oblasti pro jarní Evropskou radu.

Poté bude Rada informována o průběhu zavedení jednotné měny eura na Slovensku.

Ministři by též měli vzít na vědomí zprávu o stavu příprav Investičního rámce pro západní Balkán - iniciativy pro vytvoření infrastruktury potřebné k harmonizaci a koordinaci nástrojů finanční podpory pro tuto oblast.

Radka Kohutová,
tisková mluvčí MF ČR pro CZ PRES

Logo - České předsednictví v Radě EU 2009

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.