CZ EN

Ministr financí Miroslav Kalousek se jako předseda rady Ecofin zúčastnil setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20

V Horshamu, 14. 3. 2009

Český ministr financí Miroslav Kalousek se jako předseda Rady pro hospodářské a finanční záležitosti (tzv. Ecofin) zúčastnil zasedání ministrů financí členských zemí G20 v britském Horshamu. V přípravě na klíčový Londýnský summit zemí G20 , který se bude konat 2. dubna, diskutovali ministři financí a guvernéři centrálních bank o společném postupu v boji proti globální finanční a hospodářské krizi.

Na jednání přijížděl ministr financí Miroslav Kalousek se společným poselstvím Evropské unie, na němž se ministři financí EU shodli při svém úterním zasedání Rady Ecofin v Bruselu. Ministři v nich zdůraznili příspěvek Evropské unie k ozdravení globální ekonomiky, zejména pak v oblastech mezinárodní koordinace hospodářské politiky, regulace globálního finančního trhu založené na transparentnosti a zodpovědnosti a rovněž ve formě podpory posílení role mezinárodních finančních institucí.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí G20 považují za současnou prioritu podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti. Zároveň vyjádřili připravenost učinit rozhodná opatření hospodářské politiky, která by měla napomoci k urychlenému zotavení globální ekonomiky a k posílení finančního systému. Nastavení fiskálních a měnových politik poskytuje podporu světovému hospodářství. Avšak pouze koordinovaná snaha a důsledná implementace plánovaných opatření mohou znovu přivést světové hospodářství na růstovou trajektorii.

Účastníci setkání se shodli, že okamžitou prioritou pro světové hospodářství je stabilizace finančního sektoru a znovuobnovení fungování úvěrového kanálu. Opatření k posílení úvěrové aktivity zahrnuje podpora poskytování likvidity, proces rekapitalizace bank a opatření v oblasti tzv. špatných aktiv (rámec pro opatření v této oblasti jsou uvedeny v příloze společného prohlášení).

Ministři a guvernéři G20 se rovněž zavázali k pomoci tzv. rozvíjejícím se a rozvojovým ekonomikách, zejména prostřednictvím mezinárodních finančních institucí, v boji s následky odlivu kapitálových toků. Dále souhlasili s urychleným a značným navýšením zdrojů Mezinárodního měnového fondu, což by mělo přispět k posílení stability mezinárodního finančního systému. Ministři a guvernéři G20 souhlasili s posílením tzv. multilaterálních rozvojových bank, rovněž v rámci podpory nejchudších zemí světa.

Ministři a guvernéři G20 konstatovali, že byly učiněny potřebné kroky při plnění tzv. Washingtonského akčního plánu v oblasti světového finančního systému a uvítali rozšíření Fóra finanční stability na všechny členy G20. Zároveň se zavázali, že budou pokračovat v reformách v oblasti posilování globálního finančního systému a navrhli Londýnskému summitu řadu doporučení. Jedná se zejména o zajištění potřebné regulace a dohledu nad všemi důležitými finančními institucemi, trhy a instrumenty (včetně tzv. hedgeových fondů). Finanční instituce by měly shromažďovat v dobrých časech dostatečné „kapitálové“ polštáře, které lze použít v případě potřeby v době hospodářského poklesu. Úsilí zemí G20 bude směřovat k posílení mezinárodní spolupráce při monitoringu globálního finančního trhu, rovněž ve spolupráci s Mezinárodním měnovým fondem. Ministři a guvernéři G20 vyzvali relevantní mezinárodní orgány k opatřením směřujícím k dalšímu boji s nekooperativními jurisdikcemi.

Dalším krokem v nastoleném procesu je summit hlav států a vlád G20 dne 2. dubna v Londýně. Příprava společné pozice EU na tento summit bude pokračovat na březnovém zasedání Jarní evropské rady v Bruselu.

Radka Kohutová,
tisková mluvčí MF ČR pro CZ PRES

Logo - České předsednictví v Radě EU 2009

 

Dokumenty ke stažení

G20 Finance Ministers’ and Central Bank Governors’ Communiqué - 14 March:

Annex to Communiqué - G20 Finance Ministers and Central Bank:

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.