MF - Tiskové zprávy a aktuality CZ PRES

Tiskové zprávy a aktuality CZ PRES za roky 2008 a 2009 vydávané k Předsednictví ČR v Radě EU.

ilustrace

Vydáno

Shrnutí mezinárodního workshopu - Nová regulace finančních trhů - konaného v Praze 12. a 13. června 2009

Shrnutí mezinárodního workshopu s názvem Nová regulace finančních trhů konaného v Praze 12. a 13. června 2009. Setkání organizovalo Ministerstvo financí pod hlavičkou českého předsednictví. Uskutečnilo se v historických prostorách Kaiserštejnského a Malostranského paláce a vedle expertů z členských států EU se jej zúčastnili také představitelé Evropské komise.

Vydáno

Dne 1. července 2009 převzalo štafetu Předsednictví v Radě EU Švédské království

Mezi hlavní priority švédského předsednictví patří boj s následky hospodářské krize a se změnami klimatu. Švédsko je součástí takzvaného Tria společně s minulým předsednictvím – francouzským a českým. Rotující předsednictví Rady Evropské unie se střídá po šesti měsících. Předsednictví však fungují v Triech proto, aby zůstala v co největší možné míře zachována kontinuita v řízení Rady.

Vydáno

Společné prohlášení předsednictví Rady ECOFIN a Evropské komise o fiskálním balíčku, který přijal lotyšský parlament 16. června 2009

Předsednictví a Evropská komise vítají nový fiskální balíček pro rok 2009 a 2010, který dnes přijal lotyšský parlament.

Je to odvážný a ambiciózní krok směřující k odstranění fiskální nerovnováhy. Pozitivně hodnotíme zejména fakt, že tento balíček má podporu sociálních partnerů. To ukazuje, že klíčové zúčastněné subjekty si uvědomují potřebu rázných opatření v dnešní složité hospodářské situaci a jsou odhodlány taková opatření podniknout, což je zásadní.

Vydáno

Tiskové avízo k mezinárodnímu workshopu s názvem Nová regulace finančních trhů

Ve dnech 12.-13. června bude Praha hostit mezinárodní workshop „Nová regulace finančních trhů“ („Towards a new financial regulatory framework“) Setkání organizuje Ministerstvo financí pod hlavičkou českého předsednictví. Uskuteční se v historických prostorách Kaiserštejnského a Malostranského paláce a vedle expertů z členských států EU se jej zúčastní také představitelé Evropské komise.

Vydáno

Ministr financí Eduard Janota vystoupil na Konferenci výborů pro evropské záležitosti parlamentů EU

Praha ve dnech 10.-12. května 2009 hostí 41. Konferenci výborů pro evropské záležitosti parlamentů členských zemí EU (tzv. COSAC). Na dnešní části jednání poslanci diskutovali mimo jiné o aktuální hospodářské a finanční situaci v Evropě. Na konferenci vystoupili rovněž ministr financí ČR Eduard Janota spolu s dnes už bývalým mistrem financí Miroslavem Kalouskem.

Ministři financí EU se sešli na jednání Rady ECOFIN

Po dubnovém neformálním setkání v Praze jednali ministři financí a hospodářství členských států Evropské unie opět v Bruselu. Pravidelnému zasedání Rady ECOFIN předsedal český ministr financí Miroslav Kalousek. Rada se věnovala především aktuální hospodářské a finanční situaci, udržitelnosti a kvalitě veřejných financí a daňovým otázkám.