CZ EN

Reakce Ministerstva financí na manipulace redaktorky T.K.

Reakce MF na článek Ministerstvo financí se bránilo uvést, kolik milionů stály stát chyby jeho úředníků. Za údaj požadovalo 80 tisíc korun, i když ho dřív poskytovalo zdarma.

Ministerstvo financí důrazně odmítá manipulace v článku "Ministerstvo financí se bránilo uvést, kolik milionů stály stát chyby jeho úředníků...", zveřejněného 16.2.2018 na serveru ihned.cz. Předně vyjadřujeme politování, že redaktorka nemá ani natolik základní informace o problematice, o níž "informuje veřejnost", aby věděla, že Ministerstvo financí je odpovědné nejen za náhrady škod za výkon vlastní agendy, ale jsou mu přičítány k úhradě i náhrady za agendy jiných ministerstvech. Navíc, z povahy věci se zdaleka ne vždy musí jednat o "chyby", ale velmi často jde například pouze o změnu právních předpisů, judikatury či metodiky. Hovořit tedy o "přešlapech úředníků Ministerstva financí" je naprosto zavádějící interpretace.

Ministerstvo financí se také ohrazuje proti nařčení, že změnilo přístup k poskytování informací a že dříve je v redaktorkou požadované struktuře zdarma poskytovalo, zatímco nyní ne. MF, stejně jako v minulosti, poskytlo všechny informace, které má k dispozici a které nebylo nutné nově vytvářet. Naopak u informací, u nichž by bylo nutné vyhledávat ve stovkách spisů dle redaktorkou požadovaných kritérií, zejména ve zcela jiném rozsahu a členění, než je vedena evidence, je a bylo Ministerstvo financí povinno požadovat zpoplatnění této činnosti. To je zcela běžný a pochopitelný postup, který vyplývá ze zákona č. 106/1999 Sb. a je uplatňován napříč celou veřejnou správou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.