CZ EN

Počet automatů dlouhodobě klesá, cíle regulace hazardu se naplňují

Reakce na: „Půlmiliardová pokuta za hazard vázne v Karibiku + Hracích automatů znovu přibývá + titulní strana“
E15 | 11.10.2018 | Rubrika: Byznys | Strana: 4 + Titulní strana| Autor: Jiří Liebreich

Ministerstvo financí se ohrazuje proti zavádějícím tvrzením, které se objevily v dnešním vydání deníku E15 na titulní stránce a ve dvou článcích.

Dlouhodobým trendem v oblasti hazardu je pokles počtu automatů. Na počátku roku 2012 existovalo 74 tisíc automatů. V současnosti jejich počet dosahuje 39,5 tisíc kusů, což je pokles o více než 40 %. Nelze tedy tvrdit, že hracích automatů znovu přibývá.

Hlavním cílem pokut není obohacení státní pokladny, ale restrikce nelegální nabídky hazardu. Pokuty mají nejen restriktivní, ale také preventivní efekt. Společnosti, které by chtěly působit na českém trhu, musejí získat od Ministerstva financí licenci. Tu však nezískají, mají-li dluh vůči českému správci daní.

Připomínáme rovněž, že nově o vydání povolení rozhodují obecní samosprávy. Obce tak disponují výlučnou pravomocí vyhláškami určovat, zda provozování vybraných druhů hazardních her na svém území umožní či ne.

Vedle snížení počtu automatů se podařilo také snížit počet provozoven. Těch je v současnosti 2 000, což je pokles o dvě třetiny ve srovnání s rokem 2015. Tím se zásadně snížila dostupnost hazardu a spolu s náběhem ochranných opatření je minimalizováno riziko pro vznik patologického hráčství. To byl jeden z cílů zákona o hazardních hrách.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.