CZ EN

Stanovisko Ministerstva financí k výsledkům studie Doing Business

Reakce na: Babiš ukradl podnikatelům 31 hodin ročně
Echo24.cz | Datum: 3.11.2017 | Autor: Lenka Zlámalová

Reakce MF:

Česká republika letos zaujala v každoročním hodnocení mezinárodní konkurenceschopnosti a snadnosti podnikání, které vytváří Světová banka (SB) pod názvem Doing Business, 30. příčku ze 190 hodnocených zemí. V kategorii „placení daní“ se ČR stejně jako v předešlém roce umístila na 53. místě. Přestože nás toto umístění řadí do nejlepší třetiny z hodnocených zemí a odpovídá výsledkům států v regionu střední Evropy, ambicí Ministerstva financí do dalších let je výrazné zlepšení jak v oblasti snižování administrativy spojené s placením daní, tak samotné snižování daňové zátěže. Tohoto cíle bude dosaženo jak prostřednictvím projektu MOJE daně, který přinese jednodušší a přehlednější daňový systém, rozšíří elektronickou komunikaci a zefektivní práci Finanční správy, tak díky pozitivním fiskálním dopadům již zavedených opatření jako je kontrolní hlášení nebo elektronická evidence tržeb.

Kontrolní hlášení je přelomové opatření, v jehož důsledku získaly veřejné rozpočty kumulovaný přínos ve výši cca 20 mld. Kč a jehož implementace otevřela prostor pro snižování daňové zátěže, ke kterému v minulých letech, zejména prostřednictvím vyšších daňových slev a snižování sazeb DPH pro dané kategorie, docházelo. Je přirozené, že zavedení kontrolního hlášení muselo mít také negativní dopad v podobě dílčího zvýšení administrativní zátěže. Vítáme, že výsledky studie potvrdily odhady MF a dalších institucí, že zvýšení administrativní zátěže bylo mírné. Připomínáme, že letošní hodnocení bylo historicky prvním, které pracovalo s vlivy kontrolního hlášení.

Za příznivé považujeme, že pozitivní efekty toto dílčí zvýšení administrativy v důsledku kontrolního hlášení v celkovém výsledku převýšily. V následujících letech již MF plánuje pouze opatření, která povedou zejména ke zlepšování hodnocení ČR v kategorii placení daní.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.