CZ EN

Krach velkých loterijních plánů se nekoná

Reakce na: Krach velkých loterijních plánů, E15 | Datum: 17.7.2017 | Autor: Dušan Kütner

Reakce MF:

Ministerstvo financí se ohrazuje proti hrubým nepřesnostem a zavádějícímu vyznění článku „Krach velkých loterijních plánů – Legální hazard zlákal jedinou zahraniční firmu“. Článek s ambicí souhrnně bilancovat půl roku fungování nového zákona o hazardních hrách se věnuje pouze jednomu z mnoha aspektů – vstupu zatím pouze jedné firmy se sídlem v zahraničí na český on-line trh. Jaké je vysvětlení, které autor článku vynechal, ačkoliv mu bylo podrobně vysvětleno? Firmy ze zahraničí velmi často podají žádost bez povinných příloh, nejsou ochotny nebo schopny doložit bezdlužnost a bezúhonnost svých zástupců, nechce se jim upravovat herní plán dle náležitostí českého zákona, popřípadě jim chybí výstupní dokumenty osvědčující férovost herního systému. Ano, zákon není vůči provozovatelům benevolentní, vyžaduje po nich značnou míru preciznosti a garance férového fungování her. Podmínky jsou zákonem jasně dané, platí pro všechny stejně, a kdo je splní, licenci bezodkladně obdrží. Koneckonců první, kdo licenci získal, byla již na konci ledna zahraniční společnost Pokerstars.

Deník situaci v hazardu komentuje, že „zákony se sice podařilo prosadit, ale jinak je výsledkem nula nula nic“. Není to pravda. Za několik týdnů se z českého on-line trhu podařilo eliminovat 50 z původně 55 nelegálních webů. Za tento úspěch ministerstvo koneckonců pro ČTK pochválil předseda Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman, z jehož vyjádření si E15 selektivně vybírá pouze kritická slova. Herman totiž ČTK sdělil: „Z toho, jak MF proti nelegálním firmám postupuje, jsme docela příjemně překvapeni. Jde to relativně dobře. Ministerstvo bych přiměřeně pochválil. Jsou zahlcení, řeší spoustu operativních věcí. Ale je vidět, že pochopili problém. Že když nevyblokujete nelegální firmy, tak nemá smysl ten zákon vůbec zavádět. Protože jinak si dělají, co chtějí.“ Stejně tak E15 zcela opomíjí úspěch zákona v oblasti hazardu v kamenných provozovnách. Od začátku roku jich zmizelo zhruba 300. Celní správa aktivně využívá nové pravomoci v boji s ilegálním hazardem, provedla 655 kontrol a odhalila 140 porušení zákona. Postupně jsou zaváděny brzdy pro vznik závislosti na hazardu jako povinné přestávky ve hře, zavírací doba, registrace hráčů nebo zákaz podávání stimulantů ke hře zdarma.

Vedle nevyvážené selekce informací článek přináší některé zcela nepravdivé. Tvrzení, že „české firmy naopak dostaly právo provozovat přes internet kasinové či karetní hry, což do konce loňského roku nemohly“ je lež – povolení ke karetním hrám byla vydávána na základě §2, písm. m starého zákona. Rovněž není pravda, že se zahraniční firmy soudí o letos udělené pokuty, žádný takový soud neprobíhá.

Ing. Michal Žurovec
mluvčí Ministerstva financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.