CZ EN

Komentář Aleše Michla k nejnovějším číslům o růstu ekonomiky

Mladá fronta DNES | 15.11.2017 | Rubrika: Názory | Strana: 13 | Autor: Aleš Michl

Hrubý domácí produkt České republiky rostl meziročně o pět procent. Jeví se to jako hezké období. Netočí se to však všechno příliš rychle?

Rosteme o 5 procent. Tak zní včera zveřejněná zpráva statistiků o meziročním růstu české ekonomiky ve třetím čtvrtletí. Pětiprocentní růst HDP jsme tady měli naposledy v roce 2015. A předtím v roce 2007. Takže podle statistik to vypadá jako hezké období.

A co víc, poprvé v historii České republiky by měl hrubý domácí produkt na konci roku překročit 5 000 000 000 000 - tedy pět bilionů korun.

V roce 1998 jsme vyrobili, investovali, snědli, spotřebovali nebo vyvezli zboží a služby za 2 biliony korun. V roce 2004 za 3 biliony. V roce 2008 za 4 biliony. Dostat se nad 5 bilionů nám trvalo do roku 2017.

Když se v aktuálním růstu hrubého domácího produktu srovnáváme se zeměmi v regionu střední a východní Evropy, tak jsme druzí po Rumunsku. Třetí je Polsko. Tyhle srovnávačky jsou však krátkozraké. Do budoucna nikdo nevidí. Je třeba se podívat alespoň víc dozadu.

V tuto dobu, ale v roce 2008, žil svět ve finanční krizi - popadalo vše, co šlo, celé ekonomiky. Takže je dobré si srovnat, kam země od té doby došly. Všechny státy zažily v roce 2008 sešup dolů, pak však dokázaly ztráty rychle smazat, tedy kromě Řecka a spol.

Česká republika se probírala oproti ostatním pomalu. Ještě v letech 2012 a 2013 stagnovala. Pokud označíme úroveň nominálního HDP v roce 2008 jako 100 procent, tak Polsko i Rumunsko jsou nyní na 152 procentech. Maďarsko na 137 procentech, USA na 132 procentech, Německo na 126 procentech, Česko na 125 procentech, Slovensko na 124 procentech.

Řecko je v háji, na 74 procentech. Že bychom však byli takoví premianti, jak se při prvním porovnání aktuálního růstu zdá, tak to zase ne. Hodně jsme toho prospali. Hrubý domácí produkt roste ruku v ruce s tím, jak se tisknou peníze. A to platí celosvětově.

Kde se ty peníze berou, když zrovna vy jich tolik nemáte? Dělali jsme o tom teď u nás ve fondu Quant analýzu a vyšlo, že nejvíce peněz na světě z vyspělých zemí má vytisknuto eurozóna - za 8,1 bilionu amerických dolarů. V Číně jich vytiskli za 7 bilionů dolarů a v USA za 6 bilionů dolarů.

Vsuvka - "tisknutím" peněz rozumím růst objemu nejlikvidnějších peněz v ekonomice. Ty zahrnují oběživo + vklady na běžných účtech + fondy peněžního trhu. Neříkám, že to tisknou všechno centrální banky. Hotovost, bankovky samozřejmě přibývají, ale peníze rostou hlavně tím, jak se znovu hodně úvěruje.

V naší "moderní" ekonomice peníze ve formě bankovních depozit vznikají dominantně poskytnutím úvěru danou bankou. Ta na stranu svých pasiv připíše nový vklad svého dlužníka a na stranu svých aktiv úvěrovou pohledávku za ním.

K prvnímu čtvrtletí 2017 byly vytištěny ve vyspělých ekonomikách peníze v hodnotě 31,7 bilionu dolarů. Česko patří mezi tři top státy, kde nejvíce přibývá nejlikvidnějších peněz. Meziročně nejvíce vzrostlo jejich množství v oběhu u Brazílie o 22 procent, u Číny o 12 procent a v Česku o 10 procent - to představuje 325,4 miliardy korun.
Proti tomu je ekonomický růst HDP o pět procent ještě malý.

A teď to nejdůležitější: Když už tady ty peníze jsou, co s nimi? Začínáme s tím mít problém, protože se v ekonomice hromadí nevyužité.

Chápu, pro ty, kteří mají v peněžence prázdno, je to zase divné. Pardon. Ale tohle jsou čísla - loni skončil český státní rozpočet ve velkém přebytku. Letos bude zřejmě rovněž přebytkový nebo vyrovnaný. Neříkám, že ty peníze má stát rozprášit na přemrštěné nárůsty platů nebo nesmyslné nákupy, ale pokud by se vzaly a daly na dokončení dálnic a železnic, pomohlo by to dohnat ztrátu na ostatní země.

Zůstatky na účtech domácností jsou meziročně nahoře o 8,8 procenta. Zůstatky na bankovních účtech firem o 8 procent. I v dalších sektorech se hromadí cash.

Jestli posloucháte rockovější muziku, tak asi znáte kapelu Foo Fighters. Její zpěvák Dave Grohl v rozhovoru pro časopis Red Bull na otázku, co dělá s vydělanými penězi, odpověděl: "Všechny chodí přímo na můj účet, tam hnijí a zapáchají." Ostatně proto zatím není žádná závratná inflace, když se peníze adekvátně k tomu, kolik jich je natištěno, tolik netočí. Opravdu tedy rosteme o 5 procent?

Vždyť dvakrát rychleji tiskneme peníze. Neroste tedy jen naše spotřeba? Proč tolik roste spotřeba antidepresiv? Netočí se to všechno strašně rychle? A co investice? Tak ten růst hrubého domácího produktu oslavte s pokorou. Kupte si další věci, které nepotřebujete. Celkově ale v ekonomice již hromada peněz "hnije" a bude zapáchat za sazby 0 procent. To je divný.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.