CZ EN

Báječná léta s EET. Rok první

Zdroj: Lidové noviny | Datum: 25.11.2017 | Rubrika: Názory

Prvního prosince to bude přesně rok, co v české hospodě vyjela první účtenka s kódem BKP, neboli účtenka vystavená podle Zákona o evidenci tržeb. Za ten necelý rok se do EET zapojilo bezmála 160 tis. podnikatelů, kteří vystavili 3,3 miliard účtenek a přiznali v nich tržby za více než 1,1 bilionu korun. Každý z nás už asi poznal EET v praxi a může si udělat obrázek, zda se kvůli němu tvoří fronty u pokladen, čeká v restauraci dlouho na účet, nebo kolik obchodů či restaurací v jeho okolí položilo placení daní na záda. Před rokem to podle kritiků EET vypadalo, že dnes už se přes důlky v podlahách, vystátých od nervózních nakupujících, nebude možné v těch pár krámcích co tu zůstanou, ani dostat k pokladně. A jaká je skutečnost? Nechme hovořit čísla.

Zdržování a fronty u pokladen? Průměrná doba odezvy mezi pokladními zařízeními a servery Finanční správy je 15 milisekund. Nedostupnost internetu? Důvody pro udělení zjednodušeného režimu, který umožňuje provozovnám s nedostupným internetem evidovat takzvaně off-line, byly na z celého území České republiky prokázány dohromady v 288 případech. Všech 288 poplatníků může své tržby evidovat s až pěti denním časovým odstupem od jejich uskutečnění, nedošlo tak k znemožnění podnikání žádného z nich. Likvidace podnikání? Podle nejnovějších čísel České správy sociálního zabezpečení počet podnikatelů v Česku, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, stoupl letos do konce září o 18.000 na 999.000. Loni přitom počet podnikatelů vzrostl o 5000. Těžko se domnívat, že kdyby mělo EET skutečně devastační účinky na podnikatelské prostředí, chuť podnikat by se meziročně zvýšila více než trojnásobně. Výběr daní? Jen na DPH na konci října meziročně plus 26 mld. Kč, tedy 9,1 procenta při růstu HDP 4,1 procenta, tedy ekonomickém růstu oproti dynamice výběru daní méně než polovičním.

Je zřejmé, že čísla hovoří ve prospěch EET. A co naši kritici, kteří se tak musí obejít bez nich? No přeci zneužijí čísla, která s EET nesouvisejí. Tak jako když tento týden velký tuzemský výrobce a distributor piva představil průzkum, dle kterého u nás letos ukončilo činnost 1500 jeho odběratelů. A co hospodské a restauratéry podle jejich slov tížilo nejvíce? 1) zákaz kouření (28%), 2) nedostatek personálu (20%), 3) byrokracie (20%) a teprve za 4) EET (19%). EET tedy podle tohoto průzkumu považuje za problém méně než pětina hospodských. Přesto, že tento průzkum vlastně jen potvrdil známou věc, že zákaz kouření a přesun preferencí k lahvovému pivu způsobuje úbytek části původní klientely české hospody, odpůrci EET si průzkum přivlastnili do svých argumentačních schémat a nerovnic. A samozřejmě zapomínají, že průzkum nezahrnoval nově registrované restaurační provozy, kterých bylo od prosince 2016 do září 2017 rovných 2302.

Lamentování o každé desáté hospodě zavřené kvůli EET tedy není založeno na žádném relevantním čísle a není ani věcnou kritikou. Je to pouze chytání se argumentačního stébla ve snaze torpédovat elektronickou evidenci tržeb jako celek. Není to fér. Stejně jako neplatit daně. Ale hezky to do sebe zapadá.

Alena Schillerová, náměstkyně Ministerstva financí pro daně a cla

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.