CZ EN

Alena Schillerová: Kvůli dluhopisům se prošetřuje 1519 firem

Rozhovor s Alenou Schillerovou, náměstkyní ministra financí
Zdroj: Právo | Datum: 16.5.2017 | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2

Premiér Sobotka o vás tvrdí, že jste prodloužená ruka Andreje Babiše. Přece jenom už spolu pracujete rok a půl...

Jsou to běžné pracovní vztahy. Jsem 27 let státní úředník. Můj život je naprosto transparentní a já jsem se přihlásila v říjnu roku 2015 do výběrového řízení na náměstka pro daně a cla, v listopadu bylo výběrové řízení a v prosinci vlastně byla uzavřena písemná dohoda mezi státním tajemníkem a ministrem, na výběru, tak jak říká zákon o státní službě, na výběru nejvhodnějšího uchazeče, a byla jsem k 1. 1. 2016 jmenována. My jsme se před tím s Andrejem Babišem potkali poprvé někdy na podzim, na nějaké pracovní schůzce, kde se projednávaly problémy spojené s Finanční správou. Jinak jsme se v podstatě vůbec neznali.

Premiér vám vyčítá, že resort pod vaším vedením by dál obstruoval vyšetřování společností Andreje Babiše ve svěřenském fondu. Vy naopak tvrdíte, že Finanční správa konala už dříve, než na to začal upozorňovat rozpočtový výbor Sněmovny. Máte pro to nějaké důkazy?

Samozřejmě že mám šanci to dokázat. Chtěla bych ubezpečit veřejnost, že Finanční správa kontroluje všech 1519 daňových subjektů, kde existuje byť podezření, že emitovaly korunové dluhopisy. 417 případů je jasných, jsou elektronicky zaknihované a ten zbytek byl dovozován z účetních závěrek, z daňových přiznání a tam se bude prověřovat každý jednotlivý případ, jak to bylo či nebylo. To znamená, všechny případy se prověřují pod heslem padni komu padni. Problém je, že Finanční správa nemůže sdělit žádné konkrétní informace.

Můžete dokázat, že Finanční správa prověřovala už dřív korunové dluhopisy?

Samozřejmě, máme statistiky, které Finanční správa předložila vládě, ze kterých je vidět, že se provádí kontroly. Jsou tam uvedeny od roku 2013 konkrétní počty. Je jasné, že nárůst se projevil až nyní. Protože je také potřeba si uvědomit, jak tehdejší politické reprezentace interpretovaly korunové dluhopisy. Byly interpretovány z nejvyšších míst ministerstva financí tak, že vlastně se nejedná o žádný daňový problém. Finanční správa tedy kontrolovala dluhopisy i v letech 2014 a 2015, ale v podstatně v menším měřítku, protože tu nebyl takový tlak. Nebylo to hodnoceno jako podezření z nějaké daňové optimalizace. Počet případů narostl logicky v tomto období.

Uvedla jste, že nemáte politické ambice, přitom vaše rodina je úzce napojená na hnutí ANO. Vaše dcera Petra Rusňáková je brněnskou radní pro cestovní ruch za ANO. Její manžel David Rusňák je členem hnutí ANO a společně oba darovali hnutí ANO 200 tisíc korun před volbami...

Má dcera je dospělá žena a je to její věc, jakou cestou se rozhodne jít. Co se týče manžela mé dcery, že on věnoval určitý sponzorský dar v roce 2014 hnutí ANO, jsem se dozvěděla z médií. Teď o víkendu jsem se ho na to ptala, protože to jsou pro mě nové informace. On mi to potvrdil, vysvětloval to tak údajně už i do médií, že chtěl změnu v Brně a chtěl pomoci hnutí ANO.

Říkala jste, že vazby na hnutí ANO nemáte, přitom 2. května vás pozvali do Babišovy průhonické Sokolovny na setkání vedení hnutí ANO, kde se jednalo o dalším postupu po ohlášení demise vlády. Jak si vysvětlujete, že pozvali i vás?

Pozval mě tam pan ministr na pravidelnou pracovní schůzku, protože jsem byla před tím několik dní služebně v zahraničí a měli jsme řadu věcí, které bylo potřeba dořešit. A on mi říká: „Přijeďte, probereme ta témata.“ Shodou okolností se to potkalo s touto schůzkou, já vím, že je to těžko vysvětlitelné, ale bylo to tak. Jednání o dalším vývoji a řešení vládní krize jsem se neúčastnila. Já jsem si tam skutečně přijela vyřešit svoje věci a zase jsem odjela.

Ještě jedno vaše vystoupení bylo pod vlajkou hnutí ANO, a to loni v lednu ve Sněmovně, když jste vystoupila na stranické tiskové konferenci k DPH u dětských plen. Proč jste tam vystoupila?

Byla jsem měsíc ve funkci a ministr mě požádal, abych se účastnila a případně novinářům vysvětlila z odborného hlediska, zda může být DPH u dětských plen snížena. Samozřejmě jsem za to utržila kritiku a bylo to předmětem určitých debat. Státní tajemník mi tehdy dával stanovisko, že jsem ve finále nic neporušila, pokud jsem se skutečně vyjadřovala striktně k odborným tématům. Nicméně od té doby jsem si na to dávala velmi pozor a účastnila jsem se vždycky tiskových konferencí organizovaných ministerstvem financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.