CZ EN

12 miliard je jen začátek

Zdroj: Hospodářské noviny | 3.4.2017 | Rubrika: Názory | Strana: 9 | Téma: Náměstci MF

Výpočet přínosu kontrolního hlášení je vlastně snadná záležitost, říkají si novináři. Vezmu nárůst výběru DPH, který byl v loňském roce 17,9 miliardy korun, odečtu od něj vliv spotřeby domácností ve výši 11,6 miliardy a vyjde mi, že stát díky kontrolnímu hlášení vybral navíc 6,3 miliardy. Ministerstvo financí nás ale přesvědčuje, že to je 12 miliard. Jak k tomu číslu na MF došli? Nepřehání trochu?

Není to tak jednoduché. Spotřeba je pouze jedna ze složek, které inkaso DPH ovlivňují. Podstatnou složkou jsou výdaje státu. Ty v loňském roce oproti tomu předchozímu klesly, což výběr DPH snížilo téměř o pět miliard. Projevilo se i zavedení snížené sazby DPH - dalších 0,6 miliardy. Když tyto vlivy započtu, dostávám se ke 12 miliardám, které se vybraly navíc.

Díky preventivnímu účinku kontrolního hlášení došlo prakticky okamžitě k významnému omezení nejjednoduššího typu úniků DPH, fiktivních faktur. V průběhu roku 2016 byly následně rozvíjeny analytické nástroje finanční správy. V září 2016 byla zavedena i těžká analytika umožňující rozkreslit celá podvodná schémata a riziková spojení a tím efektivně zacílit kontrolní činnost. O účinnosti kontrolního hlášení svědčí meziroční pokles vyplacených nadměrných odpočtů o 11 miliard korun.

Vzhledem k postupnému zavádění účinných analytických nástrojů a rozvoji metody práce při využívání dat z kontrolních hlášení je pozitivní dopad kontrolního hlášení na inkaso DPH stále zřetelnější a projevuje se i na dalším meziročním nárůstu inkasa DPH mezi roky 2016 a 2017.

Autor: Alena Schillerová, náměstkyně ministra financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.