CZ EN

Zákon o hazardu omezí jedinou svobodu: nelegálně podnikat

Zdroj: Reflex | 15.9.2016 | Rubrika: Reflexe | Strana: 18

Ministerstvo financí se ohrazuje proti tvrzením senátorky Veroniky Vrecionové na adresu nového zákona o hazardu, konkrétně o údajných budoucích pravomocích úředníků „zablokovat jakékoliv internetové stránky“.

NENÍ PRAVDA, že bude určování nepovolených her záležet na vůli ministerstva financí bez jakékoliv kontroly – blokace má zcela jasná pravidla a dochází k ní v rámci správního řízení. Proces správního řízení obsahuje systém brzd spočívajících v možnosti odvolání k nadřízenému orgánu, nebo dokonce ke správnímu soudu.

Na všechna řízení se tak budou aplikovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu.

Navíc, ještě před zablokováním stránky má provozovatel možnost soudního přezkumu a může se obrátit na správní soud s návrhem na odložení zápisu do doby vydání soudního rozhodnutí. Jinými slovy, v případě jakýchkoliv pochybností je to soud, a nikoliv ministerstvo financí, kdo bude rozhodovat. Některé z forem blokací internetových stránek využívá v současnosti osmnáct zemí Evropské unie: v Německu, Itálii a ve Francii je v platnosti od roku 2012, od roku 2013 pak v Dánsku či Belgii. Dochází tam snad k cenzuře internetu? Ze zahraniční zkušenosti je naopak zřejmé, že samotná blokace nelegálních stránek s hazardními hrami je využívána zcela okrajově, například v Dánsku se aktuálně blokuje pouze dvanáct stránek.

Také ministerstvo financí bude postupovat maximálně šetrným způsobem – před zahájením každého správního řízení bude žádat nelegálního provozovatele o zjednání nápravy. Samotná blokace bude uplatněna až v nejzazším případě.

Rozhodně neomezujeme svobodu internetu, chceme jediné: zabránit černému trhu internetových sázkových her, chránit hráče a legální provozovatele, kteří u nás platí daně.

Je nesmyslné argumentovat ohrožením svobody přístupu k informacím, neboť weby s nelegálními aplikacemi s točícím se válcem a blikajícím žolíkem stěží přinášejí jakékoliv informace.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.