CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem
Impuls | 29.6.2016 | 18:01 | Pořad: Kauza dne

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
Dnes bude řeč hlavně o penězích, a to o penězích státu. Naším exkluzivním hostem je totiž ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vítejte v Rádiu Impuls, pane ministře, dobrý podvečer.

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Dobrý podvečer.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
Pane ministře, začneme aktuální zprávou, podle níž zvažujete posunutí projektu elektronické evidence tržeb o měsíc, to znamená na začátek roku 2017. Co je důvodem této úvahy?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
No, tak je pravda, že já o tom uvažuju. Úředníci na ministerstvu samozřejmě říkají, že ne, ale přemýšlím o tom. Samozřejmě je to prvního prosince - bude advent, je to nová zkušenost, takže uvidíme. Já si myslím, že do konce srpna to nějak rozhodneme. Není to jenom o tom posunutí termínu a určitě bych to neposouval na prvního ledna, ale až na prvního února. Na druhé straně už od 1. 12. se snižuje DPH, tak samozřejmě je to výhodné pro ty, který budou mít tu povinnost. A také uvažujeme o rozsahu, protože jak jsem teďko navštívil kraje, intenzivně jsem mluvil s firmami, chodím do hospod a taky nemůžu vyloučit, že bych přišel s nějakým návrhem, který by trošku vylepšil ten návrh hlavně o ty, který mají občasné tržby, který mají malé tržby. Takže ve hře je i tohle.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
V první fázi začne platit povinnost hlásit tržby u hotelů a restaurací, podle stále platného plánu by se v březnu měly přidat velkoobchody a maloobchody. Pokud by se termín startu EET posouval, posouval by se start i u té druhé fáze?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Tak ještě k tomu posunutí, jedna z možností je, že začneme prvního prosince a finanční správa se bude chovat vstřícně a bude se tvářit, že ještě to nenastalo, to je samozřejmě možnost. Samozřejmě je to, znovu opakuji, ta DPH jako výhoda. No, a pokud by došlo k posunutí, tak určitě by se posouval i ty další termíny.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
A promítlo by se nějak posunutí startů EET do přípravy státního rozpočtu na příští rok?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Ne, tak my jsme, my tam máme ambiciózní odhad, ale určitě ne, i když to nehraje tak zásadní roli, i když se očekává samozřejmě příští rok příjem 15,7 miliardy u DPH u daně z příjmu fyzických osob, odvodu sociální pojištění a zdravotní. Takže je to dost velká suma, kterou očekáváme díky EET.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
Čili stále platí, že stát by měl v roce 2017 hospodařit se schodkem ve výši 60 miliard korun?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Určitě, to je plán, na tom jsme se domluvili v rámci koalice. Já jenom chci zdůraznit, že ten plán je rozpočet, zákon, a potom to plnění je podstatně lepší, protože do toho plnění jednak hlavně vcházejí vlastně čerpání evropských peněz a tam se nám daří velice dobře, jak nastoupila naše koaliční vláda, a hlavně teďka usilujeme, abychom vyčerpali maximum toho uplynulého programového období 2007-2013. Takže do 30. 6. by de facto mělo být certifikováno a potom se budeme snažit vlastně z Bruselu vydat i ty peníze co nejdřív a na druhý straně taky máme na účtech už 15 miliard, ministerstvo financí má 15 miliard na účtech v České národní bance, které vlastně jsou už připravené na to nové programové období a zatím resorty to čerpají málo.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
Letos by měl být schodek 70 miliard, vy říkáte, že to plnění bude lepší, takže by asi to číslo konečné jít dolů. Máte nějaký odhad, jak by to naposled mohlo k poslednímu prosinci dopadnout?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Tak, já to nechci zakřiknout, ale teďka budeme oznamovat plnění k 30. 6. a já myslím, že to bude znovu historicky nejlepší plnění v historii naší země, že to bude velice dobrý přebytek a daří se nám vybírat daně. Vybrali jsme meziročně ke stejnému datu o 30 miliard navíc, takže v tomhle směru funguje kontrolní hlášení, funguje restrukturalizace finanční správy, ale taky samozřejmě máme nejmenší nezaměstnanost v Evropě, a díky tomu vybíráme podstatně víc na sociálním pojištění a zdravotním.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
V dalších letech by měl deficit každý rok klesat o dalších 10 miliard korun. Vidíte stále možnost, že se nám podaří rozpočet vyrovnat, jak jste avizoval v roce 2014?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Ne, to není jako, to zase novináři překroutili. Já jsem řekl, že bych si přál, abychom měli samozřejmě vyrovnaný rozpočet. No, tak příští rok samozřejmě jsou volby, takže já jsem, jak je známo, jediný ministr ve vládě, který má na starosti vybrat ty peníze, a ostatní tam jsou na to, aby je utratili, a samozřejmě to jim jde celkem dobře. Ale já samozřejmě nezpochybňuju, že je potřeba navyšovat platy učitelům, zdravotníkům, ale je potřeba investovat, potřebujeme stavět dálnice, potřebujeme stavět domy seniorů a tak dále, potřebujeme zbrojit, bohužel máme špatnou bezpečnostní situaci. Takže my potřebujeme být řádný hospodář, to znamená snižovat. Stále máme větší, větší výdaje než příjmy a podstatné je, jak to dopadne. Já myslím, že tento rok může dopadnout velice dobře a ten příští rok by se už měly naplno projevit ty opatření z hlediska daní, které jsme tady zavedli a které tady nikdy nebyly.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
Posloucháte Kauzu dne Rádia Impuls a naším hostem je dnes ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Pane Babiši, budou mít na vaše rozpočtové plány nějaký dopad ten avizovaný odchod Velké Británie z Evropské unie?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Já myslím, že ne. Velká Británie pro nás, pro náš export představuje asi 5 %, hlavně samozřejmě automobily, dneska Škoda Auto například je na tom velice dobře, ale i ostatní výrobci, takže se relativně dlouho čeká, když si člověk objedná auto. No, a dovozy asi 2,5 %, mně to mrzí, protože má odejít náš spojenec. Velká Británie byla velký spojenec pro nás v Evropě, hlavně v eurozóně, že neměli euro a tam v podstatě byli lídr těch nečlenů eurozóny. No, a také mě překvapuje, jak se vlastně ti lídři Evropy chovají k Velké Británii, že to vypadá na takový rozvod, že se práská dveřmi a podle mě to není dobře, protože myslím si, že většina těch lidí vidí ten dopad občanů Velké Británie, vidí o kolik přišli peněz a možná, kdyby se to hlasovalo dneska znovu, no, tak asi možná hlasují nějak jinak. A faktem je, že to, co nastalo, je jenom důsledek selhání lídrů Evropské unie. A my jsme vlastně, máme projekt, který zatím nezvládl to základní, to znamená obránit ten kontinent, to znamená, aby sem nechodili nelegální migranti, a oni znovu sem přišlo víc migrantů než za minulý rok, jednotná armáda. My bychom potřebovali skutečně restrukturalizovat to NATO a rozdělit to NATO na evropské a severoatlantické. No, a samozřejmě zabezpečit volný pohyb osob a zboží, a to je ten základ Evropy, a pokud reakce pana Junckera je, že teďka se musíme více integrovat, tak vůbec nic nepochopil a žije ve své bublině v Bruselu a samozřejmě ty reakce jsou velice negativní a já s tím taky jako nesouhlasím, a to, že ..., teďka je vidět i jak jsou uzavřený smlouvy. Nikdo neví jak se aktivuje článek 50, to znamená, že klidně můžeme čekat na nového premiéra, možná ten nový premiér, tam není vlastně přesný mechanismus, není přesný datum, tak to je vidět, že by někdo vůbec nepočítal, že by k tomu mohlo dojít a všichni víme, že Evropská unie potřebujeme reformovat, potřebujeme skutečně ten Brusel reformovat, udělat možná odznovu a zařídit ten základ, ten už jsem řekl, a možná se celkově zamyslet nad fungováním.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
I vy stejně, jako český ministr zahraničí pan Zaorálek, pana Junckera kritizujete za to jeho chování po referendu, předpokládám, že i před, před tím referendem. Ale vaši europoslanci pana Junckera při hlasování v Evropském parlamentu podrželi, ptal jste se jich na to, proč to udělali?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
No, tak oni se zdrželi u toho návrhu, který vlastně tlačil Velkou Británii vlastně jako do kouta. No, tak oni samozřejmě hlasovali, já jsem se jich ptal, oni nechtěli samozřejmě destabilizovat tu komisi. Ale to, že se pan Juncker na tom podepsal, a já bych byl pro, no, tak je jasné, že vlastně přišel s těmi nenormálními nápady, kvóty, opakované kvóty, když nevezmete migranty, zaplatíte 250 tisíc euro. Teďko ten nesmysl s eurozónou, takže on vlastně si hraje tady na pána Evropy a já se ptám, kde je ten hlas členských států? A já mám s komisí velice nepříjemnou zkušenost, když jsem 2,5 roku bojoval za ten náš plán, za ten reverse charge, za to, že každý rok Evropské unii se nezaplatí 170 miliard euro na DPH, u nás je to 3,2 miliardy, 90 miliard a musel jsem skutečně použít všechny možné, možné mechanismy, abych dotlačil tu komisi, která samozřejmě se chovala arogantně, která nevnímá naše argumenty, no, a stejně to bylo u kvót, kdy vlastně na úrovni ministrů vnitra byl náš ministr vnitra přehlasován a potom náš premiér už je tam potom do počtu. Takže není možné, aby tady jeden pán byl vlastně v takový pozici, že vlastně rozhoduje o osudu všech Evropanů. A ti lidi, kteří mají myšlenku, že bude jednotný nějaký evropský stát, no, tak ti jsou úplně mimo, protože my potřebujeme definovat to, co jsem řekl, to znamená bezpečnost, zastavit tu migraci, volný pohyb osob a zboží a nechat ty státy větším kompetencím. Nechápu, proč by měl Brusel rozhodovat o opatřeních na daně, když my to umíme tady podstatně líp a má to dělat česká vláda, ne komise.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
Pane ministře, já vás teď poprosím o krátký komentář ke zprávě, kterou dnes přinesl týdeník Respekt a týká se té nedávné vládní krize. Podle Respektu se do výběrového řízení a obsazení židle šéfa Národní centrály proti organizovanému zločinu přihlásil pouze jediný plukovník, a to šéf úřadu služby kriminální policie pan Mazánek, co tomu říkáte?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
No, tak je to pokračování toho příběhu, toho neuvěřitelného příběhu pana Chovance, který vlastně tím ovládl celou policii. Toto jméno jsme slyšeli už před měsícem, byly spekulace, a to, že se na takový důležitý post přihlásil jeden kandidát, to znamená, že asi se už vědělo, že bude vybrán a v podstatě je to nepřijatelné. Je to v rozporu s koaliční smlouvou, je to v rozporu s tou koncepcí, my s tím jako nesouhlasíme a v podstatě budeme dále trvat na tom, aby tento projekt, o kterém 2. 6. ještě ministerstvo vnitra říkalo, že nebude, tak za necelé tři týdny je vlastně vybrán už nový šéf.

Jaroslav PLESL, šéfredaktor Mladé fronty DNES
--------------------
Děkuji za odpověď. Tolik dnešní Kauza dne, jejím hostem byl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Děkuji vám za rozhovor a na slyšenou.

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Na slyšenou, děkuji za pozvání.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.