CZ EN

Reakce na článek „A teď Agrofert“

Respekt | 15.2.2016 | Rubrika: Komentáře | Strana: 14 | autor: Marek Švehla

Reakce MF:

Ministerstvo financí odmítá tvrzení, že by se kvůli zavedení elektronické evidence tržeb mělo prodloužit čekání na zaplacení u obchodníků. Zaevidování tržby nebude trvat déle než platba kartou a proběhne okamžitě. V případě výpadku spojení, kdy podnikatel neobdrží do několika vteřin unikátní kód, vytiskne pokladní zařízení účtenku bez něj a opatří ji zjednodušeným elektronickým podpisem. Data pak budou automaticky odeslána na Finanční správu do 48 hodin po zaevidování, a to dávkou.

Nehrozí tedy tvorba front ani z důvodu případného výpadku internetu. Obchodníci, a to i na trzích, musí již nyní umět na žádost spotřebitele účtenku vystavit, a to i na desetikorunovou položku. Finanční správa poskytne podnikatelům nejpozději jeden měsíc před startem elektronické evidence tržeb pilotní provoz (testovací prostředí), ve kterém si budou moci vyzkoušet fungování a ověřit nastavení svého systému. Rozumíme zájmu o bezpečnost dat. Můžeme ubezpečit, že komunikace mezi podnikateli a Finanční správou bude splňovat nejpřísnější požadavky na kybernetickou bezpečnost.

Nikdo jiný než omezený okruh analytických pracovníků Finanční správy k nim nebude mít přístup. Při přenosu dat mezi pokladním systémem a servery bude samozřejmě využito šifrování. Finanční správa navíc žádná nová data od podnikatelů nevyžaduje. Údaje, které budou podnikatelé zasílat (DIČ, celková částka tržby, základy DPH a celkové částky DPH podle sazeb), má už dnes k dispozici a také je v rámci kontrolní činnosti prověřuje. Novinkou je jen automatické zasílání těchto informací přes internet, které celý proces zautomatizuje a poctivým podnikatelům ušetří cenný čas i administrativní náklady spojené s daňovou kontrolou. Bezpečnost a ochrana dat je pro ministerstvo financí jednoznačnou prioritou a stejně jako u stávajících systémů Finanční správy není důvod se domnívat, že by mohlo dojít k jakémukoli ohrožení bezpečnosti či úniku dat. Stojí za připomenutí, že dosud k úniku dat z finančních úřadů nedošlo.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.