CZ EN

Reakce ministra financí Andreje Babiše na kritiku EET

Zdroj: ihned.cz | Datum: 7.12.2016 | Rubrika: Komentáře

První prosinec je za námi a elektronická evidence tržeb, kvůli které se popsalo tolik papíru, že by to slušně zaplnilo průměrně velkou veřejnou knihovnu, a o které měla Poslanecká sněmovna potřebu jednat nějakých bratru 43 hodin čistého času, funguje a jede. Podstata celého příběhu, který tolik fascinoval desítky komentátorů, novinářů, politiků a angažovaných nestraníků, se náhle stala běžnou součástí našich životů. Pokladna, kterou číšník nebo servírka používá, před vytištěním účtenky odešle údaje o výši přijaté DPH Finanční správě, ta jí za méně než desetinu sekundy pošle zpět jedinečný kód, ten se tiskne na účtenku, kterou zákazník stejně jako před 1. prosincem, bere nebo nechává ležet. K tomu pokles DPH u stravovacích služeb z 21 na 15%. Tečka.

Přiznám se, že jsem po nechvalných zkušenostech s IT projekty státní správy (kolaps registru vozidel, kolaps systému na výplatu sociálních dávek), velmi důsledně dohlížel na to, jakým způsobem se v přípravě technické infrastruktury pro EET pokračuje. Úspěšný start pilotního provozu k 1. listopadu a mimořádný zájem podnikatelů o něj, pro nás představoval 90% vítězství. Bezproblémový provoz po ostrém startu se zdál více než pravděpodobný. A Titaniku proroků technické apokalypsy začalo zatékat do podpalubí.

O půlnoci z listopadu na prosinec se nám do EET přihlásilo během několika minut více než 4 tisíce provozoven, a celkem tak vyskočil na 36 tisíc. Průměrná odezva 82 milisekund. Ke konci prvního víkendu vydali provozovatelé kolem 10 milionů účtenek a průměrná odezva klesla o 5 milisekund. Provoz bez problému. Situace na Titaniku? Ubytovací prostory topičů jsou naplněny vodou, která se nezadržitelně přelévá do horních kajut a komor.

Kdo by čekal, že obavy o technickou nepřipravenost EET byla tímto vyvrácena, nečetl komentář Julie Hrstkové „Babišova EET na cestě k sebedestrukci“. EET je podle ní „technika krále Klacka“ a „podle nejoptimističtěji naladěných expertů EET klekne až za 4 roky“. Ještě, že nezmiňuje názory pesimistů, říkám si s úlevou. Následuje výzva k výjimkám z povinnosti evidovat tržby a to všude tam, kde to paní komentátorka považuje za správné. V dalším odstavci pak plynule přechází k premise, že výjimky jsou špatné a vedly by pouze k rozkladu celého systému. Komentář končí univerzálním konstatováním, že EET je vlastně špatné, protože nemá podporu veřejnosti. Jinými slovy, protože ji odpíská opozice, dostane-li se do vlády.

Zkušenosti ze zahraničí to ale nepotvrzují. Naopak, evidence tržeb zavádějí jak levicové, tak pravicové kabinety, k jejich rušení nedochází. Například v Chorvatsku začala opozice po úspěšném startu Fiskalizace tvrdit, že to byl vlastně její projekt, který vymyslela. Nepochybuji, že veřejnost časem pozná, že drtivá většina kritiky EET neměla oporu v realitě. Snažili jsme se tyto mýty a strašení vyvracet čísly a argumenty, ale nemohli jsme být slyšet tak, abychom proti tomuto ideologicko-politickému orchestru měli šanci.

Jsem si jistý, že nadcházející měsíce budou tím nejlepším důkazem, že jsme o evidenci tržeb nelhali. Že se nenaplní obavy všech těch, kteří s drzým čelem pošlapávali naše argumenty, analýzy a naši nesmírně tvrdou práci. Přál bych si, také, aby i provozovatelé restaurací a jejich zaměstnanci co nejdříve zjistili, že je nikdo nebuzeruje, ale že našim jediným společným cílem je zdravé podnikatelské prostředí a také nižší daně. Pokud se to podaří, a já o tom nepochybuji, věřím, že i tanečníci z horní paluby Titaniku si postupně najdou nějakou jinou zábavu. Třeba tím pomohou předejít tomu, čeho se Julie Hrstková v závěru svého komentáře obává – a sice, že pokud ale něco nemá podporu značné části společnosti, nemůže to přežít.

Zkusme jen nechat veřejnost fungování EET pozorovat. A s ním i dopady na podnikatelské prostředí, na zaměstnance a jejich platy. Ideologie jsme si v souvislosti s tímto projektem užili víc než dost.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.