CZ EN

Blokace nelegálních stránek s točícím se válcem rozhodně není ohrožením svobody

Hovořit v případě blokování nelegálně provozované hazardní hry na internetu o cenzuře internetového obsahu považujeme za absurdní. Cílem Ministerstva financí je pouze odstranění současného neudržitelného stavu na internetovém trhu sázkových her, který je na rozdíl od toho mimo-internetového doposud neregulovaný a nezdaněný. Nový zákon o hazardních hrách má za cíl podnikání on-line sázkových společností legalizovat, což umožní ochránit hráče a legální provozovatele a eliminovat daňové úniky do černé zóny, které se podle odhadů Ministerstva financí pohybují kolem jedné miliardy korun ročně. Ruku v ruce s legalizací jde povinnost státu zajistit, aby ti, kteří se legalizaci a placení daní vyhýbají, nemohli na trhu nadále fungovat vedle těch legálních. Proto Ministerstvo financí navrhlo tyto nástroje, které nelegálnímu internetovému hazardu zkomplikují život.

Není pravdou, že bude určování nepovolených her záležet na vůli Ministerstva financí bez jakékoliv kontroly. Řízení o zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení a na všechna řízení se tak budou aplikovat veškeré instituty a právní záruky obsažené ve správním řádu, jakož i soudní přezkum správního rozhodnutí. Ministerstvo bude postupovat maximálně šetrným způsobem – před zahájením každého správního řízení bude žádat nelegálního provozovatele o sjednání nápravy. Samotná blokace bude uplatněna až v nejzazším případě.

Ke stejnému opatření již přistoupila většina zemí Evropské Unie. V Německu, Itálii a Francii je v platnosti od roku 2012, od roku 2013 pak v Dánsku či Belgii. Věříme, že stejně jako v těchto zemích, většina zahraničních provozovatelů využije možnosti získat licenci a podnikat legálně a že počet blokovaných stránek bude stejný jako v Dánsku, kde se blokuje pouze 12 takových stránek. Návrh opatření byl navíc konzultován se zástupci Evropské Komise a byl projednán v rámci Legislativní rady vlády, kde bylo shledáno, že toto omezení je přiměřené.

Regulaci nelegálního internetového hazardu podporuje i sázková firma Tipsport, podle níž zákon o hazardních hrách přináší do této oblasti dlouho očekávaná pravidla, která vycházejí z několikaletých zkušeností zemí EU. Za největší problém dosavadního on-line hazardního trhu v České republice považují právě nelegální internetový trh. „My, zástupci českých legálních sázkových kanceláří, přijetí zákona – konkrétně jeho „blokačních mechanismů“ vůči nelegálům netrpělivě očekáváme,“ stojí v dopise Ing. Petra Knybla (.PDF, 100 kB), generálního ředitele holdingu Tipsport a.s. adresovaném ministru financí Andreji Babišovi.

I přesto však blokace nelegálního internetového hazardu podněcuje fantazii některých kritiků pasujících se do role ochránců svobody internetu.

Ať už jsou důvody jejich prohlášení jakékoliv, podívejme se, proč jsou tato proroctví falešná:

Přehled států, které v boji proti nelegálním provozovatelům využívají blokace webových stránek  5 mýtů o blokaci nelegálního internetového hazardu  Postup blokace nelegálního internetového hazardu 

 

 

 

Dokumenty ke stažení

Dokumenty ke stažení

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.