CZ EN

Ministerstvo financí slevu na děti neruší, ale zvyšuje

Ministerstvo financí uvádí na pravou míru spekulace v souvislosti se zvažovaným rušením daňového bonusu u slevy na dítě a jeho nahrazení sociálním transferem.

Podpora rodin s dětmi je pro Ministerstvo financí nadále velmi důležitá, z tohoto důvodu jsme pro rok 2016 navrhli například další zvýšení částek daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě. (Pro rok 2016 je navrhováno další zvýšení částek daňového zvýhodnění na druhé, třetí a každé další dítě. U druhého dítěte vzroste daňové zvýhodnění z 15 804 Kč na 17 004 Kč ročně, resp. 1 417 Kč měsíčně. U třetího a dalšího dítěte pak z 17 004 Kč na 20 604 Kč ročně, resp. 1 717 Kč měsíčně. Daňové zvýhodnění na první dítě a maximální výše daňového bonusu zůstává nezměněna.)

Co se týče institutu daňového bonusu u slevy na dítě, tedy situace, kdy si rodič kromě uplatnění slevy na dani nárokuje i přímo vyplacení finanční částky, zaznamenává Ministerstvo financí časté případy zneužívání. Z tohoto důvodu mimo jiné Ministerstvo financí na pracovní úrovni jednalo s Ministerstvem práce a sociálních věcí o možnosti, že by byl tento daňový bonus nahrazen sociální dávkou, což by systém zjednodušilo, snížilo prostor pro zneužívání a zároveň nijak nezhoršilo postavení nízkopříjmových rodin s dětmi. Podoba i parametry takového opatření jsou v současné době předmětem pracovních diskuzí, přičemž se jedná pouze o jedno ze zvažovaných řešení.

Rozhodně však platí, že v žádném případě nikdo o peníze nepřijde a drtivé většiny rodin, které si uplatňují pouze slevu na dani a nikoliv daňový bonus, by se případná změna vůbec nedotkla. Slevy na dani pro rodiny s dětmi se tyto úvahy nijak nedotýkají.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.