CZ EN

Martin Janeček: Na připomínky k systému EET bylo času dost

Rozhovor s Martinem Janečkem, generálním ředitelem Finanční správy.
Zdroj: Lidové noviny | 24.11.2016 | Rubrika: Ekonomika speciál | Strana: 17 | Autor: Miroslav Petr


* LN Kolik podnikatelů si už vyzvedlo autentizační údaje, na základě kterých se následně mohou hlásit do systému EET?

K 22. listopadu to bylo už 43 509 podnikatelů.


* LN Máte k dispozici také údaj, kolik subjektů si už vygenerovalo certifikační kód, připojilo své zařízení a EET vyzkoušelo nanečisto?

Tyto údaje sledujeme průběžně. Zase ke stejnému datu, tedy k úterku, si vygenerovalo certifikační kód 33 013 podnikatelů, respektive tolik bylo certifikátů vygenerováno. Naprostá většina si generuje jeden kód, alemůže si jich vygenerovat i více. Podnikatelů, kteří poslali do systému EET alespoň jednu účtenku, bylo 13 888 a do systému bylo k datu 22. listopadu odesláno v rámci zkušebního provozu přes 4,34 milionu účtenek.


* LN Zmíněný zkušební provoz běží celý listopad, ale je jisté, že největší nápor nastane koncem měsíce. Posilujete v těchto dnech počty pracovníků nebo rozšíříte otevírací hodiny na úřadech?

Samozřejmě že je Finanční správa připravena. A rozšířené úřední hodiny máme zařízené.


* LN Přesto se zřejmě stane, že část podnikatelů se k 1. prosinci připojit nestihne. Máte nějaký odhad, kolik podnikatelů v ubytovacích a stravovacích službách si nestihne v závazném termínu EET nastartovat a zprovoznit?

Podle údajů, kolik podnikatelů si vyzvedlo autentizační údaje, vygenerovalo certifikát a kolik z nich již posílá účtenky, se domníváme, že naprostá většina. Věříme, že všichni své pokladny stihnou zprovoznit.


* LN Co ale čeká ty, kdo přesto termín například o týden až dva nestihnou?

Pokud snad náhodou někdo pokladnu nestihne zprovoznit, tak to samo o sobě neznamená, že o těchto případech bude Finanční správa nebo Celní správa vědět. Narážíte-li na to, zda těmto podnikatelům bude hrozit nějaká sankce, pak toto riziko hrozí až po zjištění porušení povinnosti. Upřímně musím přiznat, že riziko zjištění v prvních týdnech bude velmi malé. A pokud se tento problém snad někoho bude týkat, pak jen doporučuji tržby od 1. prosince do zprovoznění pokladny do systému zaslat.


* LN Podnikatelé si v některých případech stěžují, že Finanční správa upřesňovala až na poslední chvíli řešení některých konkrétních situací.Například podrobnější výklad EET pravidel pro e-shopy a online tržby (platby prostřednictvím platebních bran – na tyto tržby se ale pravděpodobně EET nakonec vztahovat nebude, viz článek na protější straně) byl vydán tuším až nedávno, během listopadu. Co způsobilo zpoždění výkladu podobných komplikovanějších situací? Proč jste je nezveřejnili dříve?

Tuto kritiku naprosto odmítám. Zákon byl v klasickém připomínkovém řízení a v rámci něho se tyto věci měly vyřešit. Pokud dnes někdo vytahuje různé problémy „z klobouku“, tak to měl řešit právě v připomínkovém řízení. My nyní samozřejmě tyto problémy řešíme a reagujeme na takovéto dotazy, ale kritiku odmítám. Debata probíhala více něž dva roky, po které jsme byli otevření diskusi.


* LN Zaznamenali jste případy nějakých pokusů obohatit se v souvislosti s přípravou EET? Myslím například nabídky nějakých evidentně předražených řešení od dodavatelů a podobně.

Já takové případy nemohu potvrdit. Tento poznatek nemám a chci věřit, že se podobné praktiky nedějí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.