CZ EN

Kouzlit s účtenkou se nevyplácí

Podnikatelé, kteří úmyslně obcházejí elektronickou evidenci tržeb, jak je popsáno v článku „Legenda o „Babišově stole". Hospody mají nový trik, jak obejít EET“, budou přísně sankcionováni ze strany Finanční nebo Celní správy. Ministerstvo financí upozorňuje, že podle zákona o evidenci tržeb musí být účtenka obsahující všechny potřebné údaje vystavena nejpozději v okamžiku přijetí tržby a předána zákazníkovi v místě, kde je tržba uskutečněna. Není tedy například možný postup uvedený v článku, kdy obsluha sdělí zákazníkovi, kde si může účtenku vyzvednout. Účtenka musí vždy obsahovat zákonem stanovené informace a především, s výjimkou výpadku spojení, fiskální identifikační kód (FIK). Obsluha je povinna zákazníkovi plnohodnotnou účtenku předat automaticky a bez vyzvání.

V případě zásadního porušení zákona o evidenci tržeb, jakým je právě bojkotování či obcházení evidence, může být podnikateli udělena pokuta až do výše 500 tisíc korun a v případě opakovaného hrubého porušení může Finanční správa dočasně uzavřít danou provozovnu. Podnikatelé, kteří neztrácejí čas vymýšlením různých kreativních inovací evidence tržeb a poctivě evidují, se samozřejmě žádných výše uvedených sankcí obávat nemusí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.