CZ EN

Elektronická evidence tržeb a ministr financí Andrej Babiš

Hospodám možná ještě snížím DPH!
Blesk | 22.1.2016 | Rubrika: Čechy | Strana: 8 | autor: Eva Pospíšilová | Téma: Ministr financí
PRAHA - Je noční můrou pro podnikatele a živnostníky. Proč ministr financí Andrej Babiš (61, ANO) tolik trvá na zavedení elektronické evidence tržeb (EET)? Co přinese? A zabrání podvodům? I na to Blesku odpovídá šéf státní kasy.

* Jakého efektu skutečně dosáhla EET v Chorvatsku?

Nejdůležitějším efektem bylo narovnání podnikatelského prostředí. Podnikatelé se už necítí ohroženi nepoctivou konkurencí, která podváděla na daních. A samozřejmě byly lépe vybírány daně, vykazované tržby narostly o desítky procent, takže Chorvatsko mohlo zásadním způsobem snížit DPH v restauracích.

* Přinese EET i u nás podnikatelům a živnostníkům nějaké výhody či úlevy?

Určitě, všichni živnostníci, kteří se do EET zapojí, dostanou slevu na dani pět tisíc korun. Hospodští se zase můžou těšit na nižší DPH z 21 na 15 % u jídla a nealka. A já přemýšlím, že bych jim DPH ještě snížil.

* Proč k lepšímu výběru daní nestačí zavedení kontrolních hlášení, které platí od ledna?

Protože každé míří na něco jiného. Kontrolní hlášení odhalí karuselové podvody a falšování faktur, evidence tržeb je namířena na zatajování hotovostních příjmů ve velkých i malých provozovnách. Při společném fungování mohou přinést do rozpočtu až 28 miliard ročně.

* Kde je záruka, že systém EET bude fungovat? Viz problémy se všemi e-registry u nás.

Rozumím obavám, v této souvislosti už tu bylo dost skandálů. Ale věřte mi, že my uděláme všechno pro to, aby EET byla světlou výjimkou.

* Jak toho chcete docílit?

Před ostrým startem projde systém simulovanými zátěžovými testy.

* Kdy se k němu moci připojit budou podnikatelé a živnostníci, aby zjistili, že jim vše funguje?

Měsíc až dva měsíce před účinností zákona.

* To znamená? Kdy by měla EET platit?

První fáze evidence pro hotely a restaurace bude spuštěna sedm měsíců po přijetí zákona, nejdřív tedy na podzim letošního roku. Následovat budou po třech měsících obchodníci a pak dál postupně se připojí i ostatní činnosti, včetně řemesel.

* Lidé nám líčili, jak byli svědky toho, že chorvatský kavárník vystavil účet jen na kávu, ale na croissanty ne. Koupil je v pekařství a přirážku si nechával. Bude podobné počínání u nás stát schopen kontrolovat?

Ačkoliv se kontroloři zaměří i na správnost uváděné částky, ukontrolovat vše nepůjde. To ale není podstata EET. My jí nechceme lidi šikanovat a řešit každý croissant. Nám půjde o celkové narovnání prostředí, aby všichni věděli, že placení daní je normální.

* Podaří se EET odstranit i zavedenou praxi související s otázkou "Chcete to bez papíru, nebo s."?

Každý by si měl uvědomit, že daně neplatíme jen tak pro legraci, ale že se z nich platí důchody, silnice, školy a školky pro naše děti, hasiči, policisté i učitelé. Pokud kud k placení daní nebudeme přistupovat odpovědně, odrazí se to negativně na kvalitě života nás všech.

* Jenže mezi lidmi už teď koluje názor, že je lepší, názor aby peníze zůstaly jim, než aby šly státu, kde je stejně nakonec někdo ukradne.

Tomu samozřejmě rozumím, protože pověst politiků v naší zemi je katastrofální. Lidé je považují za zloděje, zazlívají jim, že utrácejí jejich peníze. Já jsem šel ale do politiky, abych to změnil. Všechny chci přesvědčit, že peníze z daní budou pro všechny, že z nich užitek budeme mít všichni.

* Co ale řeknete na námitku, že vám lidé neuvěří a i do budoucna se budou mezi sebou domlouvat bez ohledu na EET? Přece není účtenka - není záznam?

Znovu se ptám, skutečně to takhle lidé chtějí? Pro ty zarputilé - ano, i tohle půjde odhalit kontrolou a analýzou dat.

* Jak?

Pokud záměrně někdo vydá účtenku na jinou částku, bude to možné odhalit podle speciálních kódů na účtence. A mimochodem, profesionální podvodníci by si měli uvědomit, že jim může hrozit i trestní stíhání za krácení daně.

* Když už jsme u pochybení, jaké sankce budou hrozit?

Podle závažnosti prohřešku. Na začátku bude finanční správa shovívavá, ale pokud se někdo úmyslně nezaregistruje a bude opakovaně porušovat zákon, pokutu už pocítí. Při cíleném bojkotu může dokonce dojít až k uzavření krámu.

Pane vicepremiére, teď se ptáme my...

Vietnamský obchodník
"Nerozumím, neumím česky." Co s tím?

„My určitě nebudeme dělat žádné rozdíly, pro všechny - velké hypermarkety i malé obchůdky vietnamských spoluobčanů - budou platit stejná pravidla, sankce. To je jejich povinnost, aby komunikovali s finanční správou česky," řekl Babiš.

Václav Maršík (36 let) živnostník
Kdy už skončíte ve vládě?

„O tom rozhodnou voliči. Ale myslím si, že toto volební období dokončíme. Fungování koalice je podstatně lepší než u předchozích vlád," řekl ministr financí.

Jakub Vitvar (27 let) číšník, barman
Chtěl bych se zeptat, když to tedy takhle začnete evidovat férově a poctivě, sejmete všechny zaměstnavatele kvůli nevyplácení zaměstnanců, neplacení sociálního a zdravotního?

"No samozřejmě. Tito lidé nás okrádají. Navíc se stává, že tihle zaměstnanci, kteří pracují načerno a jsou vypláceni na ruku, tak ještě berou podporu v nezaměstnanosti, a to je špatně a my proti tomu budeme postupovat tvrdě," uvedl vicepremiér.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.