CZ EN

EET - bič na krácení tržeb

Reakce ministra financí na článek „Babišův bič na aktivní lidi“
Zdroj: Týden | Datum: 7.11.2016 | Rubrika: Názory a komentáře | Strana: 30 | Autor: Jan Skopeček

Přirovnání EET k „biči“ se ekonomickému expertovi ODS Janu Skopečkovi skutečně povedlo. Je to doslova bič na krácení tržeb. To je ale asi tak vše. Kloudný a seriózní argument bychom v jeho článcích plných prvoplánové kritiky a lží o EET hledali těžko. Od ekonomického experta bych rozhodně čekal víc.

Je vidět, že pan Skopeček nebyl ani na jedné z akcí pořádaných Ministerstvem financí, které navštěvuje až 1400 lidí se zájmem o EET. Jinak by totiž nemohl tvrdit, že se hostinští a hoteliéři zájem nezajímají. Nepochybuji však, že toto tvrzení má, jako správný expert, jistě podložené průzkumy a analýzami. Stejně tak jako tvrzení, že náklady spojené s EET přivede malé živnostníky do existenčních potíží či povede k případnému zdražení. A opět, kdyby pan Skopeček navštívil naší konferenci spojenou s veletrhem pokladních řešení, moc dobře by věděl, že ho lze pořídit do 5 000 Kč. Kromě toho by se dozvěděl, že ke zdražování není důvod, protože od 1. prosince 2016 snižujeme DPH na jídlo a nealkoholické nápoje u stravovacích služeb z 21 na 15 %, což znamená na každých 100 Kč ceny jídla dokonce 5 Kč navíc pro podnikatele. Toto snížení tak mohou podnikatelé využít na úhradu nákladů na EET nebo dokonce na snížení ceny pro zákazníka. Podnikající fyzické osoby mohou využít jednorázovou slevu na dani z příjmů ve výši 5 000 Kč, což přesně odpovídá nákladům za malé jednoduché pokladní řešení. Je tedy nesmysl, že by kvůli EET docházelo k růstu cen.

Považuji za velmi úsměvné, že nás někdo osočuje z dehonestující rétoriky vůči podnikatelům, když je právě jedním z těch, kteří ji vytvořili a nadále přiživují. EET je obětí spekulací a lží ze strany médií, opozičních politiků a takovýchto rádoby ekonomických expertů, kteří účelově a bez jasných argumentů pokřivují fakta za účelem zvýšení své popularity. Od začátku s podnikatelskou veřejností aktivně komunikujeme a spolupracujeme, což dokazuje skutečnost, že nás podporují velká podnikatelská uskupení jako je Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků ČR, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Asociace hotelů a restaurací, dokonce i Hospodářská komora, se kterou se často neshodneme, uznává EET jako smysluplné opatření.

Jan Skopeček na nás ve svém demagogickém komentáři, který by mu však žádný seriózní deník normálně neotisknul, útočí s tím, že se snažíme prostřednictvím mediální kampaně vyvolat v české veřejnosti falešný pocit, že podnikatelé žijí na úkor ostatních. Je vidět, že pan Skopeček naší kampaň absolutně nepochopil. Ta totiž naopak říká, že odmítáme již dál přihlížet tomu, jak menšina nepoctivých podnikatelů žije na úkor nás všech. Chceme totiž férové prostředí, kde platit daně je normální.
Snažil jsem se dohledat Skopečkem zmiňované průzkumy Hospodářské komory, které hovoří o tom, že pouhý měsíc před spuštěním EET není informovanost podnikatelů „na vysoké úrovni“, ale nic jsem kupodivu nenašel. Takový průzkum by mě velmi překvapil. Děláme totiž pro informovanost podnikatelů skutečně maximum. Nepamatuji si, že by se v případě jiných zákonů dělala takto masivní informační kampaň, která zahrnuje TV a rádiové spoty, inzeráty, více než sto seminářů a tři velké konference, specializovaný web, kontaktní formulář, vlastní infolinku, celou řadu článků a komentářů, nespočet mediálních vystoupení mě a kolegů, informační letáky a brožury. A co vy, pane Skopečku, pamatujete si, že by někdo pro informovanost občanů odvedl takové množství práce?

Kromě toho všeho jsme měsíc před spuštěním spustili pilotní provoz, aby si podnikatelé mohli EET vyzkoušet a vyladit případné chyby. Mohou si ověřit, zda mají dostatečně stabilní internetové připojení, pokladní zařízení komunikuje se serverem Finanční správy, je EET kompatibilní s prodejními a účetními procesy a zda se zaměstnanci naučili s novým systémem pracovat. Právě díky pilotnímu provozu a pozvolnému náběhu se již nebude opakovat další ostudný kolaps, jaký jsme byli v minulosti svědky například u registru vozidel nebo na úřadech práce při zavádění nového systému výplaty dávek.

Alespoň jedna pravda ve Skopečkově komentáři zazněla – ano, kudy chodím říkám, že EET přinese po náběhu všech 4 fází do státního rozpočtu až 18 mld. Kč navíc. Protože je to nesporný fakt, kterým se na Ministerstvu financí a Finanční správě zabývá celá řada odborníků, a to velmi podrobně a dlouhodobě. Dokonce se jedná zatím o konzervativní odhad a já věřím, že ve výsledku vybereme ještě více. A že daně vybírat umíme, jsme snad již všem našim kritikům ukázali, nebo ne?

Andrej Babiš, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.