CZ EN

DPH a elektronická evidence tržeb

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí.
Zdroj: Blesk | 3.2.2016 | Rubrika: Politika | Strana: 4 | autor: Eva Pospíšilová


* Nejde v případě snížení DPH u sudového piva a nealko nápojů o nefér podporu vybranému typu podnikání?

"Vždycky někdo musí být první. Restaurace a hospody se jako první zapojí do elektronické evidence tržeb (EET), takže i snížit jim DPH jako prvním dává smysl."


* Co vás na myšlenku snížit právě DPH u sudového piva přivedlo?

"Zejména sami hospodští - ozvali se nám ti, pro které plánované snížení DPH na jídlo nebude mít valný efekt, protože jejich hospodaření záleží de facto jen na výnosu z točeného piva."


* Jak to bude s cenou vína v restauracích? Nebudeme mít kvůli zvýhodnění piva problémy s EU?

"U našich daňových návrhů vždy posuzujeme soulad s evropskou legislativou, takže tohoto se nebojím. Navíc víno má na rozdíl od piva nulovou spotřební daň a také nikdo netvrdí, že to je proti pravidlům EU."


* Co říkáte námitce výrobců, že cena sudového piva je u nás tak nízká, že už k dalšímu zlevnění nemůže dojít? Na jakou částku, respektive o kolik by ještě pivo mohlo zlevnit?

"Snížení sazby DPH na sudové pivo vytváří ří prostor pro snížení c ceny. Podle našeho názoru a v závislosti na cenové úrovni restaurace je to od 2,30 Kč do 5 Kč na půllitr."


* Jaká je vaše hlavní motivace snižování daní v tomto směru: záchrana hospod, které se vylidňují, kompenzace za registrační pokladny, nebo volební body?

"Chceme pomoci hospodám, které na rozdíl od restaurací s jídlem nebudou profitovat z nižší DPH na jídlo a nealko. O EET nejde, tam ty náklady nebudou tak vysoké. Navíc hospoda, která v průměru vytočí 100 piv denně, si na zvýšené marži za jediný den vydělá na celý měsíc internetového připojení. Takže tam určitě bude prostor, aby se hospodský o ušetřenou daň podělil s pivaři."


* Máte už promyšleno, jakých úlev se v rámci zavedení EET dočkají třeba řemeslníci?

"Řemeslníci budou do EET vstupovat až poměrně pozdě, na jaře 2018. Ale i u nich budeme snižovat DPH, tam, kde nám to pravidla EU umožňují. Takže velký skok z 21 % na 10 % může být u kadeřnic a drobných oprav. Obory, které jsou už dnes ve snížené sazbě, se pak můžou těšit na její pokles z 15 na 10 procent."


* ČSSD navrhuje snížit daň u základních potravin (máslo, chléb i syrové maso). Co vy na to? Máte spočítáno, kolik by to stálo státní n kasu? Neuvažujete o zařazení základních, n příp. všech p potravin do nižší sazby?

"Samozřejmě, že jsme to spočítali. Stálo by to přibližně 5,2 miliardy ročně. Náš cíl je postupně snižovat sníženou sazbu DPH z 15 na 10 procent u všech položek. Ale načasování je otázka možností rozpočtu - tam chceme snižovat deficit - a dohody v rámci vládní koalice."


* Nebudou teď ale tři sazby DPH pro podnikatele spíš zátěží?

"Do určité míry budou. Proto chceme co nejdříve pokračovat s přesunem dalších položek do 10% sazby, až tam časem dostaneme vše a budeme zase jen na dvou sazbách - 21 a 10 %."


* Některým lidem to zavání čistým populismem.

"Ať si nastudují, co je populismus. Definice říká, že populista navrhuje líbivá, ale těžko uskutečnitelná řešení. Náš návrh je jednoduchý a lehce řešitelný. Když ale u nás uděláte něco pozitivního, je tu vždycky riziko, že to někdo označí za populismus."

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.