CZ EN

Boj s nelegálním hazardem není cenzura

Důrazně odmítáme překrucování faktů o novém loterijním zákonu, kterého se dopustil Josef Bouška ze Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) v článku „Cenzura aneb Stát jako špatně řízená firma“ uveřejněném deníkem E15 dne 25. 5. 2016.

Sdružení SPIR v poslední době neustále napadá nový zákon o hazardu a jeho argumenty v článku opakuje i Josef Bouška. Tvrdí, že nová regulace představuje ohrožení pro svobodu šíření informací. Nic takového není pravda. Nový zákon má naopak ochránit hráče a omezit negativní dopady spojené s hazardními hrami a zajistit ochranu veřejného zdraví a bezpečnosti zejména potenciálních hráčů. Druhotným cílem je zefektivnění plnění daňové povinnosti. Regulaci hazardních her v České republice a jejím pravidlům se podrobuje celá řada společností, a proto není jediný důvod jakkoliv nepostupovat proti společnostem, které tato pravidla odmítají. Nelegální provozování hazardních her stále představuje trestnou činnost. V důsledku tohoto absurdnímu stavu přichází náš stát jen na daňových únicích o zhruba miliardu korun ročně.

Musíme odmítnout tvrzení, že si Ministerstvo financí uzurpuje pravomoc blokovat internetové stránky. Řízení o zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her bude probíhat v režimu správního řízení. Správní řízení obsahuje celou škálu procesních práv zaručujících nezávislost a objektivitu celého procesu, což mimo jiné také zajišťuje následná soudní ochrana. Před zablokováním stránky má provozovatel možnost soudního přezkumu a může se obrátit na správní soud s návrhem na odložení zápisu do doby vydání soudního rozhodnutí. Jinými slovy, v případě jakýchkoliv pochybností je to soud a nikoliv Ministerstvo financí, kdo bude rozhodovat.

Jsme pevně přesvědčeni, že blokace internetových stránek s nelegálním hazardem splní svůj účel a nebude snadné ji obejít. Námi navržený způsob blokace je běžně užíván v mnoha dalších evropských zemích. Není důvod se domnívat, že bychom byli jedinou zemí, kde tento vyzkoušený nástroj nebude fungovat. Navíc se jedná pouze o jeden z instrumentů, které loterijní zákon pro boj s nelegálním hazardem přináší. V kombinaci se zákazem nelegální reklamy a blokací plateb vytvoří vysoce efektivní opatření, která vystaví ráznou stopku organizovanému zločinu na internetu a pomůže tak ochránit mladistvé, sociálně slabé a další rizikové skupiny před riziky patologického hráčství.

Zcela liché je i konstatování pana Boušky, že Ministerstvo financí některé skutečnosti o hazardním zákonu záměrně zamlčuje. Diskuse o novém loterijním zákonu probíhají již dva a čtvrt roku. Paragraf o zařazení internetové stránky na seznam nepovolených internetových her je znám zhruba dva roky. Jeho tvůrci z resortu financí s ním navíc aktivně seznamovali širokou veřejnost na mnoha veřejných vystoupeních a konferencích.

Jestliže chce sdružení SPIR stavět svobodu vyhledávání a šíření informace nad ochranu veřejného zdraví a bojem s organizovaným zločinem, je povinností Ministerstva financí upozornit, že takové jednání je velice nešťastné. Nemůžeme do nekonečna přehlížet negativní dopady závislosti na hraní hazardních her, majících za následek bezpočet lidských tragédií, rozvrácených rodin a sebevražd.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.