CZ EN

Babiš: Doporučím snížit DPH také u nealko nápojů

Rozhovor s Andrejem Babišem, ministrem financí
Právo | 1.2.2016 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Jan Rovenský


* Myslíte, že pivo je opravdu tou komoditou, která musí být zařazena do nejnižší, desetiprocentní sazby DPH? Spíš mi to přijde jako populistické plácnutí do vody, abyste na sebe upozornil a před národem vypadal jako lidumil, protože sám moc dobře víte, že návrh nemá šanci projít ve vládě a Sněmovně.

Jak to víte, že to neprojde? Musíme se o tom s koaličními partnery bavit. A pokud mluvíte o populismu, tak to je od francouzského slova pro lid a já mám lidi rád a chci pro ně něco udělat.


* Nebo spíš pro hlasy pro své hnutí?

Ale prosím vás. Lidé v říjnu 2017 rozhodnou o tom, co budu dělat, jestli ANO bude mít vliv a možná i o dalším směřování země. DPH na pivo chci snížit, abych podpořil projekt elektronické evidence tržeb (EET), který má vybrat 18 miliard korun ročně. Kvůli němu snižujeme DPH u jídla a nealkoholických nápojů v restauracích z 21 na 15 procent, což by ale znamenalo, že by se v nevýhodě ocitly malé hospody, které jídlo neprodávají.


* Lidovecký ministr zemědělství Jurečka řekl, že když navrhoval snížení spotřební daně pro pivo, tak jste byl kvůli rozpočtu proti. Co to náhlé procitnutí?

Jeho připomínka není správná. Byl jsem proti jeho návrhu, protože by se snížila daň pro všechno pivo, tedy i lahvové. Moje opatření nemá být ve prospěch pivovarů, ale malých hospod. Opozice stále tvrdí, jak EET postihne živnostníky a jak budou venkovské hospody krachovat. To je samozřejmě nesmysl, ale jelikož tu jsou hospody, které nezískají slevu na jídlo, tak jim chci pomoci. A těm má můj návrh pomoci, ne pivu.


* Spíš to vypadá, jako byste chtěl podporovat pití alkoholu v Čechách, což jde proti vládní strategii. Plán kritizují experti a vládní protidrogový koordinátor vlády Vobořil řekl, že kdyby prošel, tak rezignuje.

Pivo je pro náš národ symbol. Češi ho ani nepovažují za alkohol, a někteří o pivu říkají, že to je medicína. Pokud jde o pana Vobořila, tak ať si klidně rezignuje, protože to je člověk, který má velmi blízko k Pavlu Bémovi. Spotřeba piva v ČR je 14,1 miliónu hektolitru. Podle statistik spotřeba točeného piva je 35 procent a klesá, ale navyšuje se ve prospěch spotřeba lahvového. Jinými slovy hospody se vyprazdňují, protože lidé pijí doma.


* Řeknu vám, co jsem slyšel v jedné hospodě na Vysočině. Chlapi se radovali, že jim Babiš zlevní pivo, ale hospodský jim na odpověděl: "Ať si Babiš dělá co chce, ale já vám pivo nezlevním." Spíš to vypadá, že si chcete koupit hospodské, aby spolkli EET. Jak tedy chcete přilákat lidi do hospod, když si rozdíl strčí do kapsy majitelé?

Jak to víte? Vy jste hospodský? Je to podpora malých hospod, to je pravda, ale na druhou stranu si myslím, že by se s pivaři ten hospodský měl podělit.


* Spočítal jste si vůbec, kolik to bude stát?

Usuzujeme-li z vybraných daní, tak to přijde na 160 miliónů ročně. Navíc doporučím, aby voda byla také v desetiprocentní sazbě, a můžeme přemýšlet i o nealkoholických nápojích vůbec. Voda by rozpočet přišla na 15 miliónů a nealko na zhruba padesát miliónů ročně.


* Lidovci a ČSSD by ale raději viděli nižší DPH u základních potravin, jako je mléko, máslo, maso a chléb.

O tom se můžeme bavit. Musím říct, že to je od pana premiéra hezké, protože jde o komodity, které moje firmy vyrábějí. Každopádně snížení DPH z 15 na deset jen u masa, mléka a chleba znamená minus 5,2 miliardy. A pokud umíte počítat, tak to je víc než 160 miliónů. Místopředsedkyně ODS Udženija navrhuje zavést jednotnou 15procentní sazbu, což by rozpočet přišlo na 60 miliard ročně. To je jako náš deficit, to si nemůžeme dovolit. ODS chce také snížit základní sazbu z 21 na 19 a sníženou z 15 na 14. To by rozpočet přišlo na 27,7 miliardy. To je také rozpočtově nezodpovědné. Takže jediný návrh, který je promyšlený, spočítaný a rozpočtově zodpovědný, je můj.


* Nenarazíte u EU s tím, že z točeného piva chcete udělat službu? Podle takové logiky je služba i buřtguláš nebo zelená.

Takový postup je v souladu se směrnicí EU z roku 2006, podle níž je možné aplikovat sníženou sazbu pro restaurační a cateringové služby, přičemž je na volbě každého členského státu, zda z této položky vyloučí dodání alkoholického a nealkoholického nápoje. Směrnice zakazuje použít sníženou sazbu na dodání piva jako zboží, nikoli na podávání piva v rámci restaurační služby.


* Předseda TOP 09 Kalousek říká, že byste DPH měli snížit plošně, jelikož DPH se zvyšovalo jen kvůli důchodové reformě.

To byly jen výmluvy kvůli krizi, kterou navíc oni způsobili, když zaškrtili spotřebu. A nebojte se, náš dlouhodobý cíl je snižovat DPH, kterou nám opozice zvýšila z pěti na 15 procent.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.