CZ EN

Andrej Babiš v Událostech ČT o výdajích státu

ČT 1 | 26.4.2016 | 19:00 | Pořad: Události


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Ministra financí Andreje Babiše teď zdravím v Událostech živě. Vládní kolegové mají plány a chtějí o 100 miliard víc. Vy jste připraven na 20. Už tušíte, komu vyhovíte a koho naopak odmítnete? A prosím, pokud možno, o konkrétní odpověď.

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Dobrý večer. I minulý rok jsme začínali s takovým rozdílem. Nakonec jsme se domluvili, takže ta priorita z hlediska platů a naše představa je skutečně vlastně dát výhodu učitelům. To znamená, tam navrhujeme 5 procent a u ostatních státních zaměstnanců 3 procenta. No a samozřejmě ty priority jsou investice. Já jsem dneska navštívil Psáry, Jesenice, asi sedm míst, kde chceme stavět nové školy, kde chceme dát asi 1,1 miliardy. Chceme navýšit peníze do sportu na 6 miliard, potřebujeme víc vojáků, chceme navýšit důchody. Takže já myslím, že jsou to oprávněné požadavky. My jsme skutečně zdědili ekonomiku s obrovským deficitem investic a taky špatně placenými státními zaměstnanci a důchodci.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Pravicová opozice ovšem zvyšování výdajů kritizuje a říká, že by se spíš mělo líp hospodařit s těmi stávajícími penězi. Skutečně se v nich podle Vašeho názoru už nedají najít žádné rezervy?

Andrej BABIŠ, ministr financí
--------------------
Tak rezervy jsou určitě vždycky, ale podstatné je to, že my snižujeme deficit. Snižujeme rozdíl mezi výdaji a příjmy - plánujeme 60 miliard, znovu 10 miliard méně. No a hlavně nenavyšujeme dluh. My jsme za dva roky snížili státní dluh o 10 miliard. A já počítám, že ke konci roku ten dluh bude stejný, na jakém jsme začínali v roce 2013. A dneska je Česká republika šestá nejméně zadlužená země EU a v poměru vůči HDP jsme snížili zadlužení o 4 procenta – ze 41,3 procenta na 37. Takže to je důležité, že nenavyšujeme dluh. Snižujeme deficity a zároveň jsme nastartovali ekonomiku, protože jsme pustili ty výdaje a navýšili jsme důchody a platy. A my to potřebujeme, my potřebujeme navýšit platy zdravotníků, lékařů. Do zdravotnictví pumpujeme za 3 roky 38 miliard korun. Takže doufám, že pan ministr Němeček konečně už ty peníze použije ne na prodražené přístroje, ale že navýší platy lékařům, sestřičkám a zdravotnímu personálu.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrá, v rozhovoru budeme za okamžik pokračovat. Větší kontrolu výdajů má umožnit ústavní zákon o pravidlech rozpočtové odpovědnosti. Zatím se ho ale nedaří prosadit ve sněmovně. Návrh například počítá s tím, že schodek by při schvalování nepřesahoval 1 procento HDP, anebo zavádí dluhovou brzdu. Jinými slovy, pokud by státní dluh přesáhl 55 procent hrubého domácího produktu, vláda by musela udělat kroky ke stabilizaci a snížení tohoto závazku.

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda rozpočtového výboru /KDU-ČSL/
--------------------
Test vlastně prokázal, že by byly nižší deficity ročních státních rozpočtů a také by to vedlo k celkové nižší zadluženosti, zhruba o 10 procent.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Jsme znovu s ministrem financí. O finanční ústavě jste v rámci koalice, ale i s opozicí, jejíž podporu k ústavnímu zákonu potřebujete, debatovali zhruba rok a nedohodli jste se. Bude ta diskuse pokračovat, nebo je to pro Vás teď už zákon, který nemá prioritu?

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/
--------------------
My jsme se v rámci koalice domluvili, že zkusíme vytipovat jednu opoziční stranu, s kterou bychom se domluvili na té dluhové brzdě, to se i stalo. A následně bohužel ČSSD s tím nesouhlasila. Takže z hlediska názoru na dluhovou brzdu, názor můj osobní a hnutí ANO je bližší opozici než sociální demokracii, která při dluhové brzdě 55 procent nechce odsouhlasit nějaké automatické mechanismy, aby všechny rozpočty byly určované jako vyrovnání. Takže to je vlastně střet ideologií mezi námi a ČSSD. To znamená, že ten ústavní zákon asi neprosadíme a zkusíme to udělat normálním zákonem.


Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš. Děkuji Vám, že jste byl hostem Událostí.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/
--------------------
Děkuji, na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.