CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Andrejem Babišem ze dne 30.1.2015

Zdroj: ČT 1 | 30.1.2015 | 19:00 | Pořad: Události

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Ve kterých oborech se nepoctivost objevuje nejčastěji? Tak třeba průmysl, hlavně dělnické profese často oficiálně pobírají jen minimální mzdu a zbytek dostávají takzvaně na ruku. Při jízdě taxíkem nebo při nakupování zákazníci často nedostávají účtenku. Stát přijde o DPH. To samé je i v pohostinství. I tam zaměstnavatelé často podhodnocují výplaty. Podle odhadů se to jen v Praze týká asi patnácti procent barů. Ve stavebnictví se pak objevuje práce načerno a taky zaměstnávání nelegálních imigrantů. Tím přichází o peníze i systém sociálního zabezpečení. A lidé často nedaní ani pronájmy bytů. V šedé ekonomice je na tom ale Česko o něco lépe než evropský průměr. Jinak platí, že západní státy potírají úniky důsledněji než země na východě kontinentu. Hostem Událostí je vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, kterého zdravím a ptám se. Podle řady ekonomů stát nejvíc peněz ztratí při zaměstnávání načerno. Proč se tedy teď hlavní úsilí vlády soustředí na úniky DPH?

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/
--------------------
Dobrý večer. No ono to spolu souvisí. Samozřejmě evidence tržeb je účinný způsob boje proti šedé ekonomice, účinný způsob boje krácení tržeb a hlavně hotovostních plateb, takže pokud donutíme ty nepoctivé, aby vykazovali tržby, tak samozřejmě tím postihneme i to, že platí zaměstnance načerno a dávají jim část výplaty na ruku.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Vy říkáte, postihneme nepoctivé, ale opozice i část podnikatelů tvrdí, že to znepříjemní život stejně jenom těm poctivým a že nepoctivci si beztak najdou nové cesty, jak stát ošidit.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/
--------------------
Určitě ne, my máme několik systémů, kromě evidence tržeb, nejsou to registrační pokladny. Vlastně stávající systémy můžou podnikatelé využít a ty náklady jsou minimální. Je to model, který je odzkoušený v Chorvatsku a my také uvažujeme, že si budou moci tyto minimální náklady odpočítat od daně, takže určitě to podnikatele nezatíží. Nejsou to skutečně žádné registrační pokladny, ale použijí stávající systém, jenom se on-line napojí na finanční správu.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Ale pořád tím není řečeno, že to opravdu zamezí tomu, aby ti nepoctivci si ty nepoctivé cestičky dál hledali přece, pane ministře?

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/
--------------------
Zamezí tomu, protože to je velice účinný systém a my zároveň zavádíme i kontrolní hlášení, plus máme tady Kobru, několik systémů i zákon o prokazování původu majetku, takže my děláme všechno najednou, i restrukturalizaci finanční správy a my jsme přesvědčeni, že evidence tržeb v čase do pěti let může znamenat lepší výběr daní až třicet miliard. A potom i boj proti těm podvodům, takzvaným karuselovým, můžeme taky zamezit tomu, že přicházíme každý rok až o sto miliard krácení DPH.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor
--------------------
Dobře. Děkuju vám, pane místopředsedo vlády, za vaše odpovědi. Na shledanou.

Andrej BABIŠ, ministr financí /ANO/
--------------------
Na shledanou.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.