CZ EN

Rozhovor s Liborem Kazdou, ředitelem FAÚ

Zdroj: Mladá fronta DNES | 7.3.2015 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 7 | Autor: Jitka Vlková

* Jak rychle dnes dokážete prostředky z podezřelých transakcí zajistit?

Prakticky ihned. Banka, která nám podezřelý obchod ohlásí, je může zablokovat na 24 hodin, když má velmi silné podezření. My můžeme prodloužit zajištění na 72 hodin.

* Můžete obstavit účty podezřelé osoby i u jiných institucí?

Je otázka, jestli ty finanční prostředky u jiných institucí pocházejí z trestné činnosti nebo k jejímu páchání byly použity, to musí prokázat policie a státní zástupci. Pokud máme podezření, že s tím souvisí, zvládáme je zajišťovat v průběhu šetření.

* Zajišťování má od 1. ledna 2016 usnadnit centrální evidence účtů. Co od ní očekáváte?

Chtěli bychom, aby v řádech minut bylo zjistitelné, u které úvěrové společnosti a jaký účet konkrétní právnická či fyzická osoba má. Jde o informace od bank, poboček zahraničních bank a družstevních záložen. Soudci, státní zástupci, finanční a celní správa nebo FAÚ, kteří k tomu dnes mají oprávnění, pak nebudou muset obesílat čtyřicet bank. Žádost pošlou jen do těch, kde dotyčný bude mít účet. Eliminuje se tím spousta dotazů a zpracování negativních odpovědí.

* A co informace o tom, že má někdo investorský účet u makléře nebo peníze v penzijním fondu?

Informace z bank potřebujeme získávat rychle především kvůli aktuálně probíhající trestné činnosti, hlavně kvůli páchání karuselových podvodů. Neslyšel jsem ještě o případu, že by někdo dělal karusel přes pojišťovnu. Přece jenom si pachatelé potřebují peníze rychle přeposílat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.