CZ EN

Rozhovor s Andrejem Babišem v Právu dne 24.10.2015

Zdroj: Právo | 24.10.2015 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: Jan Rovenský


* Česko tento týden kritizoval vysoký komisař OSN pro uprchlíky za systematické porušování lidských práv uprchlíků, prezidenta Zemana obvinil z xenofobních a islamofobních výroků. Je kritika podle vás oprávněná?


Komisař OSN nemá pravdu. Ať se přijede podívat, v jakých podmínkách u nás uprchlíci žijí. Není pravda, že bychom porušovali lidská práva, postupujeme podle našich zákonů. Na druhou stranu uznávám, že u nás jsou uprchlíci zadržováni dlouho a že je potřeba zákon zmírnit. Většina z nich u nás stejně být nechce.


* S komisařem OSN v zásadě souhlasil europoslanec ANO Pavel Telička. Kritika prý dokazuje, že zjednodušující, paušalizující a často urážlivé Zemanovy výroky o islámu a muslimech jsou pro civilizovaný svět nepřijatelné. Cítíte to stejně?

Ve čtvrtek zadrželi v Moskvě letadlo s českou delegací a všichni chtěli, abych to komentoval. Nevím, proč je tady zvykem všechno komentovat. Stejně tak nevím, proč mám komentovat prezidenta. Je to nejvyšší ústavní činitel, lidé ho zvolili, všichni věděli, jaký je. S některými jeho výroky nemusím souhlasit, jindy mu ale dávám za pravdu – například že si sami máme rozhodovat, komu poskytneme pomoc a kdo u nás bude pracovat.


* Mně jde o to, jestli souhlasíte s Teličkovým hodnocením prezidenta.

Vy zase hledáte konflikt. To je názor pana Teličky. Nepotřebuji se vyjadřovat ke všemu.


* Česká detenční zařízení se vyprázdnila, ruší se stanový tábor v Poštorné. Jsou pro nás uprchlíci skutečným problémem?

Pro nás je problém, že nám stále někdo cpe povinné kvóty. Nejsme xenofobní národ, v minulosti jsme přijali třináct tisíc Řeků a šest tisíc Bosňáků, žijí u nás Ukrajinci, Rusové, Vietnamci. Trváme ale na tom, že si sami chceme rozhodnout, komu poskytneme humanitární pomoc a kdo u nás bude pracovat. Ne že nám to řeknou někde v Bruselu. Můj názor na imigrační politiku je, že Brusel selhal a není schopen krizi řešit. Teď se snaží penězi přimět Turecko, Srbsko a Makedonii, aby zastavily příliv uprchlíků. Přitom to může udělat sám – vyslat signál, že už další lidi nemůžeme přijímat, a zavřít schengenskou hranici. Udělalo to Maďarsko, udělá to Slovinsko a Chorvatsko. Jiné řešení není, říkám to už půl roku.


* Je to ale reálné?

Když evropská hranice funguje mezi Slovenskem a Ukrajinou a Polskem a Ukrajinou, tak proč by nefungovala i jinde? Není možné, aby se někdo v gumovém člunu přeplavil na Kos a pak se procházel po Václaváku bez dokladů. Kdyby Řecko nebylo v Schengenu, tak se společná evropská hranice posune o tisíc kilometrů. To je jediné správné rozhodnutí, jenže ti státníci na to nemají odvahu.


* Je dobře, že Rusové zasahují v Sýrii?

Součástí řešení uprchlické vlny je ukončení konfliktu v Sýrii. Je hlavně dobře, že státy v Radě bezpečnosti OSN konečně začaly komunikovat, protože bez USA a Ruska nebude Sýrie vyřešena nikdy.


* Pojďme do Česka. Má pražská koalice ANO, soc. dem. a Trojkoalice ještě smysl, když si strany navzájem odvolávají radní s podporou opozice?

Vy mi tedy kladete otázky. Nejsem radní ani zastupitel, ani předseda krajské organizace. Jsem předseda hnutí, který vyslovil názor, že by stávající koalice na magistrátě měla pokračovat. To jsem řekl na klubu pražským poslancům, dál o tom nebudu jednat.


* O slovo se hlásí TOP 09. Co si myslíte o koalici s ní?

S tím nebudu souhlasit. Proč by ANO mělo chodit do koalice s TOP 09, která je symbolem starých pořádků na magistrátu?


* Šéfka pražského ANO a starostka Prahy 10 Kleslová odstoupí z vedení PRE a Pražské teplárenské. K tomu jste ji přiměl vy, aby ANO nepoškozovala?

Paní Kleslové jsem doporučil, aby z městských firem odešla, protože jí to nestojí za tu štvanici, která byla vedena proti ní. Určitě to ANO poškodilo, i když u komunálních politiků je členství ve vedení městských firem běžné. Pro státní podniky paní Kleslová pracovala historicky a udělala chybu, že tam neskončila, když přišla do ANO. Nyní nebude v žádné firmě – ani státní, ani komunální. Každopádně jsem zvědav, jak se ostatní pražští politici postaví k její výzvě, aby také odstoupili z pražských firem, a jak zareagují média. Navíc se paní Kleslové užívalo jako terče proti mně, fabulovalo se, že je moje pravá ruka, což není pravda.


* Někdy ale ze sebe terč děláte sám, třeba tím, že neznáte rozdíl mezi prověřováním a vyšetřováním. Už jste se to naučil?

Naučil jsem se od novinářů a z jejich titulků, že pan Kalousek byl vyšetřován. Tak se nejdřív rozdíl naučte vy. Ale slibuji, že rozdíl budu nacvičovat a že se to naučím, jako jsem se naučil, že nemám říkat průser, ale průšvih. Stejně tak vám mohu slíbit, že do televize už nikdy s tím demagogem a lhářem nepůjdu.


* Protože je vás schopen porazit argumenty?

Jakými? Těmi lžemi, co o mně říká?


* Zaplatíte Kalouskovi deset miliónů, o které jste se vsadili?

Proč bych to dělal? S ním jsem si na to ruku nepodal, sázku jsme na rozpočtovém výboru neuzavřeli, jen jsem ji následně přijal, když jsem na kameru ukázal novinové titulky. On tu sázku prohrál, protože byl vyšetřován.


* Podle právnické terminologie má pravdu Kalousek – trestní řízení nebylo zahájeno, tak policie případ jen prověřovala. Policisté vyšetřují jen po zahájení trestního řízení.

Vy jste stejný jako Kalousek a stejně jako on slovíčkaříte. On si zase něco vymyslel, aby na sebe upozorňoval. Pan Kalousek byl vyšetřován…


* Prověřován.

Vyšetřován. A kvůli tomu se naučil ten rozdíl. Všichni víme, o co jde. Každý Čech by řekl, že byl vyšetřován. Kalousek je symbol korupce, vždycky byl, ale nikdy ho nechytili, protože tu byl vytvořený systém spřízněných státních zástupců, policistů a soudců. Ozvali se mi nějací lidé, kteří o tom něco vědí. Kalousek byl na policii, ale jeho kauza byla zmanipulovaná, protože státní zástupkyně Máchová, proslavená např. zamáznutím kauzy Opencard, to vzala jedněm policistům a dala to jiným, aby to vyšetřili správně.


* Je zvláštní, že si s tím „symbolem korupce“ tykáte. Nebyl jste také součástí toho vašeho matrixu?

To jsem tedy nebyl. Pana Kalouska znám pravděpodobně z tenisového turnaje. Známe se dlouho, stejně jako ho zná většina podnikatelů, kteří také o něm nemají dobré mínění.


* Kalousek vám nabídl kompromis – stačí mu devět miliónů a vámi podepsaná fotografie ze svatby Ivana Langra. Jinak máte na krku žalobu na ochranu osobnosti.

Takovou fotografii nemám a nevím, co s tím má společného svatba, která se udála před 15 lety a kam jsem byl pozván, protože jsme se znali z tenisu v Prostějově. Žádné peníze platit Kalouskovi nebudu, ať si klidně podá žalobu. Už se těším na ten soud, kde se budou probírat ty zlodějny, které tu dvacet let dělal. Už se ale nechci bavit o člověku, který při růstu 5,5 procenta udělal dluh 98 miliard a celkem nás zadlužil o 668 miliard.


* Když mluvíte o veřejných financích, váš rozpočet se opozici nelíbil. Zahanbila vás ODS návrhem, abyste důchodcům dali měsíčně navíc dvě stě korun, ne jen jednorázově?

Pak tedy nechápu, proč jim ODS ty peníze vůbec brala. To jsou jen populistické řeči. Jakmile by byli u vlády, hned by důchodce vzali zkrátka. Důchodcům jsme už dali jeden mimořádný příspěvek, chystáme další, vrátili jsme jim slevu na dani. A budeme navyšovat penze i v dalších letech.


* Podle TOP 09 místo investic nabíráte 13 tisíc státních úředníků, čímž prý rozpočet projídáte. Potřebuje stát ty lidi?

Když investice na příští rok porovnám s rokem 2013, jsou vyšší o 88 miliard. Navíc v letech 2017 a 2018 bychom měli investovat ještě víc. Nabírání nových lidí je jednorázová záležitost. Ale hlavně si řekněme, kdo jsou ti státní úředníci. To je asi 5800 učitelů do regionálního školství, 2400 policistů a 1200 vojáků kvůli zajištění bezpečnosti, pět set míst pro finanční ředitelství a celní správu kvůli posílení boje proti daňovým podvodům. Ti lidé jsou potřební a třeba na finanční správě mají velkou návratnost, jelikož budou realizovat projekty jako kontrolní hlášení nebo elektronickou evidenci tržeb (EET).


* TOP 09 také tvrdí, že prioritou rozpočtu jsou i neinvestiční dotace, které Kalousek překřtil na „Babiš sobě“.

To je další z Kalouskových lží a podrazů, stejně jako byla třeba biopaliva. Patří tam věci jako vzdělávání lékařů, program na záchranu a obnovu památek, podpora včelařství, podpora výzkumu a vývoje, národní hřebčíny, podpora zaměstnanosti zdravotně postižených nebo útlum hornictví. To není žádný „Babiš sobě“, nazvat to tak je svinstvo a sprostá lež.


* Můžete zaručit, že žádnou z těch investicí nedostanou vaše firmy?

Jak to mám vědět? Možná že v položce agrokomplex něco je, ale nestuduji to a ani mě to nezajímá. Pokud o dotace mohou usilovat soukromé společnosti, pak podle transparentních podmínek platných pro všechny. A pokud se toho moje firmy zúčastní, tak to bude transparentní a všichni o tom budou vědět stejně jako dosud. Za devět let moje společnosti odvedly do rozpočtu 19,6 miliardy a z českých dotací jsem dostal necelých 1,9 miliardy. Se státem mají moje firmy obrat 1,7 procenta. O čem se tady bavíme?


* O vašich firmách.

Je zajímavé, že místo abyste řešili, že jsou vyšetřováni policisté na nejvyšších patrech, tak vás furt zajímá jen Babiš. Přitom policejní razie v Olomouci ukazuje, že GIBS selhal a nyní to vypadá, že se mstí protimafiánskému útvaru, který kauzu rozkryl. Vypadá to, že stále dost lidí na vysokých postech je pod vlivem bývalých politiků a že GIBS spíš policistům brání ve vyšetřování korupce. Už letos v únoru jsem premiérovi psal, že GIBS nefunguje, na což mi odpověděl, že funguje na 300 procent. Teď jsem mu zase napsal, že jsem se situací v GIBS nespokojen. Myslím, že by skutečně bylo nejlepší, aby se pan Bílek svého postu vzdal a aby proběhlo výběrové řízení.


* Zmínil jste EET. Podle předsedy TOP 09 Schwarzenberga je lepší méně vybraných daní než krachující hospody na vesnicích. Co vy na to?

Jsem přesvědčen, že nebudou krachovat ani hospody v malých obcích. A také si myslím, že stát může proti vylidňování obcí bojovat jinak, než že bude tolerovat, že někdo neplatí daně. V Česku je mnoho poctivých podnikatelů, ti EET vítají. Zaměstnanců se nikdo neptá, jestli chtějí platit daně, peníze jim automaticky strhnou. Rozumní lidé chápou, že potřebujeme peníze pro učitele, sestřičky, lékaře, policisty, vojáky, na důchody, sociální bydlení.


* TOP 09 hrozí, že bude zákon blokovat do voleb. Troufnete si říct, že EET prosadíte do podzimu 2017?

Doufám, že ano, a udělám pro to všechno. Jistá je ale jen smrt. Jisté také je, že na přestávkách Sněmovna ztratila 13 pracovních dní, tedy 104 hodin, a to nemluvím o obstrukcích. Nechápu, jak někdo může hrozit zablokováním Sněmovny a přitom se tvářit, že to je demokracie. Nemám žádný problém s demokracií. Zdržovat práci ale není demokracie.


* Je pravda, že finance počítají s tím, že EET nezačne platit dříve než v srpnu 2016?

Záleží na tom, kdy bude zákon schválen, systém bude spuštěn sedm měsíců poté. Pětadvacet let se tu nic podobného nepřijalo, a jestli EET bude o pár měsíců později, je úplně jedno.


* S EET je spojeno i jméno Simony Hornochové, která u vás končí jako náměstkyně. Proč jste se zbavil v pořadí už třetího náměstka za necelý půlrok?

Neřekl bych, že bych se jich zbavil. Je pravda, že jsem vyhodil pana Prose, ale pan Wagenknecht dostal nabídku dělat náměstka ministra, kterou neakceptoval, a s paní Hornochovou jsem se domluvil, že mi bude dělat daňovou poradkyni a bude dál pokračovat v projektu EET. Takže neodchází.


* Proč nemohla pokračovat na ministerstvu v roli úřednice, byť si to přála?

Protože jsem se s ní tak dohodl a to je všechno. Dál to nechci rozvádět, nebudu v médiích zdůvodňovat svoji personální politiku.


* Podle Hornochové chcete všechno hned a ani neumíte pochválit.

Jsem přísný a náročný – na sebe i na všechny ostatní. Život je krátký. Je ale pravda, že na chválení na ministerstvu nezbylo moc času. Alespoň teď úřad funguje dobře, když jsem ho vyčistil ho od různých politických nominantů a korupčníků, dal ho do pořádku a řídím ho jako firmu ve prospěch státu. Už to není semeniště korupce jako pod vedením pana Kalouska, který si tam pro sebe dělal kšefty jako ekologické zakázky. Mezinárodní ochranu investic nevede trestně odsouzený Šnábl, na Generálním finančním ředitelství už není Knížek, na kterého jsme podali trestní oznámení, Státní tiskárnu cenin už nevede Bulíček, který rozdával zlaté cihličky, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových neřídí policií obviněný Vaněk, na financích nedělá náměstka obviněný Zídek.


* S ministry spokojen jste? Zajímá mě šéf spravedlnosti Pelikán, který podle poslanců nechodí na ústavně-právní výbor a nemluví prý ani se soudci. Je zralý na odvolání?

To jste mě pobavil, proč by byl zralý na odvolání? Spíš se plno lidem nelíbí, že je pan Pelikán nezávislý a nenechává věci plynout. Pokud jde o výbor, tak podle něj není zvykem, že by na něj ministr chodil, pokud nešlo o něco mimořádně důležitého nebo kontroverzního. Pan Blažek jako ministr tam nebyl ani jednou. Pan Pelikán mi říkal, že mu řízení ministerstva zabírá většinu času, přesto byl s poslanci na jednom dvoudenním a dalším celodenním zasedání, stihl objet všechny krajské soudy a asi 15 okresních a osobně obhajoval zákony v Legislativní radě vlády.


* Je správné, že Pelikán odjede nyní na dva týdny do Indie?

I tam pracuje, připomínkuje koncepci vězeňství a bílou knihu justice. Za poslední dva roky měl dva týdny dovolené – letos v srpnu a loni v prosinci. Má přece právo si vzít občas volno.


* To může během vládních prázdnin, ne v hlavní politické sezóně. Vy byste to udělal?

Já ale nejsem Pelikán. To je jeho rozhodnutí, on je zodpovědný za svůj resort. Navíc jsme ve světě moderních technologií, takže je i ve spojení se mnou. Mně to přijde zase jako nějaká kampaň proti panu Pelikánovi. Třeba v Právu vyšel článek, že policie šetří pana Pelikána. Prověřuje ho devět měsíců a za tu dobu si ho ani nepozvali. Jsou nějací pomalí ti naši policajti, co říkáte? Víte, kdo to vyšetřuje? Nějaký pan Rakaš. To je kamarád té paní Máchové, která zamázla korupční aféru Kalouska. A když o ní jedna slečna řekla, že to je podivná státní zástupkyně, která zamázla x afér, tak ji dvě hodiny vyšetřoval kdo? Pan Rakaš. To je ale náhoda, co? Hnus je to. Proto potřebujeme zákon o whistleblowingu, který by ochránil lidi, kteří ukážou na toho, kdo je zkorumpovaný.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.