CZ EN

Prohlášení poradce ministra financí Adama Vojtěcha ke kauze Česká pošta

Zásadně odmítám tvrzení ministra vnitra Milana Chovance, že bych měl cokoli společného s kauzou České pošty. S panem Lukášem Čadkem jsem se sešel dvakrát a pokaždé jsme se rozešli s tím, že mu nemohu nijak pomoci.

Poprvé už 3. února 2015, když se obrátil na Ministerstvo financí, resp. sekretariát ministra, s žádostí o schůzku s panem ministrem a pomoc v jeho obchodněprávním sporu s Českou poštou. Posléze opětovně urgoval sekretariát ministra dne 12. února 2015.

Pan ministr financí se s panem Čadkem nesešel a věc delegoval na mne. Na základě toho jsem pana Čadka dne 9. března 2015 kontaktoval s nabídkou společného jednání. Ten na celou věc velmi spěchal, proto jsme se sešli hned následující den, tj. 10. března 2015. Na této schůzce mi pan Čadek přednesl jeho problém, tedy spor, který vede s Českou poštou, a žádal, zda by nebylo možné mu v tomto směru ze strany ministerstva nějak pomoci. Sdělil jsem mu, a pan Čadek to jistě dosvědčí, že Ministerstvo financí v této věci nemůže nic udělat, Česká pošta spadá pod Ministerstvo vnitra a navíc jde v zásadě o obchodněprávní spor mezi dvěma subjekty, který by měl vyřešit soud. Na to pan Čadek ovšem namítal, že je ve finanční tísni a nemůže si dovolit se soudit.

Podruhé se na mě po jisté odmlce obrátil pan Čadek telefonicky a to na konci letošního června s tím, že má v ruce velmi zásadní materiál a potřebuje se co nejdříve setkat. Sešli jsme se tedy 29. června 2015 opět na Ministerstvu financí. Pan Čadek mi sdělil, že po medializaci jeho případu se na něj obrátil osobně pan ministr Chovanec, se kterým měl v této věci schůzku, a rovněž nějací lidé z ČSSD (jména mi tehdy neřekl), kteří byli podle něj vyslanci středočeského hejtmana pana Miloše Petery.

Ti mu údajně nabízeli, že celou věc pro něj vyřeší za 3 miliony korun. Popsali prý také propojení České pošty a ČSSD. Pan Čadek mi dále stejně jako novinářům sdělil, že si celou schůzku nahrál na mobilní telefon, přičemž tuto nahrávku hodlá zveřejnit a rovněž mi jí nabízel. Já jsem mu sdělil, že pokud má podezření, že byl spáchán trestný čin, ať se neprodleně obrátí na policii. To odmítl s tím, že policie je podle jeho názoru propojená s panem ministrem vnitra Milanem Chovancem a v trestním oznámení proto neviděl smysl. Navíc to dokladoval svým údajným rozhovorem s příslušníky ÚOOZ. Vůbec jsem netušil, zda to, co říká, je skutečně pravda, resp. zda jde skutečně o autentickou nahrávku. Rozešli jsme se a dále jsme nebyli a nejsme v kontaktu.

Ještě jednou kategoricky odmítám účelové zatahování mé osoby do celé kauzy. Panu Čadkovi jsem nevěnoval žádnou zvláštní pozornost, protože se Ministerstva financí nijak netýkala. Odmítám zároveň větu ministra vnitra o jakýchsi příslibech. Je to nehorázný výmysl, který se ani v nejmenším nezakládá na pravdě.

Adam Vojtěch

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.