CZ EN

Ondřej Závodský: Prohibice nic neřeší

Rozhovor s Ondřejem Závodským, náměstkem ministra financí.
Zdroj: Hospodářské noviny | 22.5.2015 | Strana: 10 | Autor: Petr Honzejk, Milan Mikulka

Ministerstvo financí změkčilo návrh protihazardního zákona. Přesto zmizí pět tisíc heren. Kdo se chce bavit prohráváním řádně vydělaných peněz, má mít možnost, ale s automaty v každé hospodě je konec, říká babišův náměstek Ondřej Závodský.

Současný návrh protihazardního zákona je sice mírnější než původní verze, ale v žádném případě jsme neustoupili hazardní lobby, tvrdí náměstek ministra financí Ondřej Závodský. Podle něj jde o zajištění takové regulace, která ochrání patologické hráče a současně nerozjede masivní černý trh. Kritika nevládních organizací je podle něj přehnaná a od ČSSD pokrytecká.


* HN: Opravdu máme věřit tomu, že to celé byla taktika ve stylu „přijdeme s přísným návrhem, abychom pak mohli couvat a prosadit aspoň něco“?

 Taktika to byla. Navíc šlo o daňové sazby. Když jsme modelovali původní návrh, počítali jsme s pětadvacetiprocentní sazbou daně. Pak jsme ale namodelovali vyšší zdanění a další regulační opatření naopak zmírnili. Domníváme se, že dopad v regulaci hazardu bude stejný, a navíc podle daňových expertů stát pár miliard vydělá. Pokud nás nevládní sektor obviňuje z neformálních setkání s představiteli hazardu, tak je to nepravdivé a hloupé.


* HN: Neříkejte, že jste nezaznamenali tlak hazardní lobby?

 Samozřejmě že takové pokusy tu jsou. Největší tlak je na zvláštní provozní režim, to znamená na zachování hracích automatů v hospodách a různých temných koutech. A tady rovnou říkám – pokud by se v tomto ustoupilo, tak beze mě. Základní smysl zákona je omezit pouliční hazard.


* HN: Ještě v lednu jste říkal, že přísný model je opřen o důkladné analýzy. Teď si řada lidí může myslet, že jste si z nich jen dělali legraci.

 Tak to ale není. Nevládní sektor nám vyčítá asi pět věcí a některé nespravedlivě. Tvrdí například, že ze zákona vypadla takzvaná sebeomezující opatření,tedy nastavení maximální částky, kterou člověk může prohrát. A letos to není pravda. Každý, kdo půjde hrát na internet nebo do kamenné herny, si bude muset nastavit limit prohry.


* HN: Jenže původně ten limit neměl být dobrovolný, měl být nastaven zákonem. Tvrdili jste, že měsíčně by bylo možné prohrát maximálně dvacet tisíc korun.

 Teď budou v zákoně doporučené částky. Nikdo si přece sebevražedně nenastaví, že chce prohrát všechno. Když se dostane do hry, bude už limit nezměnitelný. Pokud jde o ten dvacetitisícový limit, tak je otázka, proč někomu, kdo má velmi vysoký příjem, omezovat hru nějakou pro něj vlastně docela nízkou částkou.


* HN: A proč jste zmírnili povolený interval mezi hrami na dvě vteřiny? Původně to mělo být pět vteřin. Specialisté na závislosti přitom říkají, že větší odstup je naprosto klíčový, aby hráči úplně neztráceli hlavu.

 Teď je povolený interval vteřina. Od Vánoc jsme si udělali hlubší analýzy a zjistili jsme, že pětisekundový interval není nikde v Evropě. Podle mého je to nepříliš důležitý detail, a když někdo ve sněmovně přijde s pozměňujícím návrhem, nebudu s tím mít žádný problém.


* HN: Ze zákona zmizel i zákaz nočního hraní.

 Za prvé to mohou zakázat obce a za druhé je otázka, co by to vlastně vyřešilo. Zákonem se fakticky setře rozdíl mezi kamennou hernou a internetem. A jestli si každý může na tabletu pustit stejnou hru jako na terminálu v herně, tak zákaz nočního hraní nemá smysl. Internet vypnout nemůžete.


* HN: Když jde závislý hráč ve tři hodiny ráno přiopilý kolem blikající herny, tak je přece větší riziko, že podlehne, než kdyby musel někde hledal tablet.

 Tablet může mít kdokoli v kapse. Ale ano, beru to. Ať si obec stanoví, kdy chce mít herny zavřené. Hlavní ovšem je, že díky našemu zákonu zmizí naprostá většina heren. Nyní jich je šest a půl tisíce a pět a půl tisíce z nich zanikne. Adiktologové říkají, že nejdůležitější pro omezení závislostí je absence příležitostí. Teď úplně zmizí automaty z hospod, cukráren, barů, benzinových pump, takže patologické hráčství nebude mít kde vzniknout. Jestli nevládní organizace říkají, že zákon bude nanic, nedává to smysl. Pokud bychom zavedli prohibici, maximálně s několika velkými kasiny, vznikaly by ilegální herny v tom nejhorším provedení a závislé bychom stejně neochrání. Snažíme se inspirovat dánským modelem, kde se ilegální trh ustálil na dvou až třech procentech.


* HN: A opravdu nějaké černé herny vznikají?

 Víme o desítkách nelegálních heren v Praze i jinde. Jsou to provozovny maskované třeba jako prodejny květin. Nebo to jsou privátní kluby, kam vlastně ani zaměstnanci Finanční správy nemají přístup, takže se tam vtírají jako maskovaní hráči a zkoumají, co se tam děje. Podáváme trestní oznámení. Zatím jsme bohužel ze strany orgánů činných v trestním řízení nějakou výraznou vymahatelnost práva nezaznamenali. Hodně si proto slibuji od přenesení pravomocí z Finanční správy na Celní správu, která už pravomoci vnikat do těchto brlohů bude mít. Je to ozbrojená složka. Navíc od Celní správy hodně očekávám, i pokud jde o monitoring internetového hazardu. Zákon počítá s několika nástroji, které Celní správa bude mít – blokace plateb, blokace serverů a blokace reklamy, a daňaři tak získají možnost dodatečně zdanit ilegální sektor.


* HN: Proti blokování plateb je ale ministerstvo průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD.

 Trvám na tom, že jestliže chceme s nelegálním hazardem na internetu bojovat, pak blokace musí být jedním z nejdůležitějších nástrojů.


* HN: Co odpovíte Bohuslavu Sobotkovi, který vás obviňuje, že ustupujete hazardu?

 Především to, že na současném neregulovaném stavu má ČSSD svůj podíl. A ministerstvo průmyslu, které tato strana vede, by mělo více spolupracovat. Třeba i na potírání kvízomatů, což jsou jen přestrojené automaty. Pokud nebude stát jednotně potírat ilegální hazard, bude celá regulace teoretickým pojednáním. Jestli chce někdo upřímně tvrdší přístup, tak se nebráním. Ale musíme si říci jasně, že pokud zvolíme prohibici, bude hrozit vzestup ilegálního trhu a současně přijdeme o obrovské peníze z relativně neškodných aktivit.


* HN: Zatím jste všude tvrdil, že čistá bilance hazardu je pro stát minusová. Vybrané daně nepokryjí léčbu závislých, zločinnost a tak dále. A teď najednou argumentujete daněmi.

 Ne, já jsem od samého počátku říkal, že daňové nástroje jsou jednou z cest, jak ten trh regulovat. Nejde nám primárně o příjmy, ale o daňové aspekty, zejména fixní poplatek za přístroj je jedním z regulačních nástrojů. A potom druhá věc – jestliže půjdeme tvrdou cestou na bázi prohibice, tak si musíme uvědomit, že přijdeme o velkou část z deseti miliard korun ročně. Pan ministr Andrej Babiš má prioritu v podobě příjmů, já sám se vnímám spíš jako ten, který akcentuje výdajovou stránku a lidské životy. Sebevražd kvůli hazardu máme prokázáno několik desítek ročně, a proto jsem tady já s tímto zákonem.


* HN: Mluvil jste o tom, že jste si nakonec řekli, že je nesmysl lidem, kteří mají dost peněz, limitovat prohry. Na druhou stranu jsou lidé, kteří pobírají sociální dávky. Jakým způsobem chcete tohle řešit?

 Chceme, aby nemohly hrát a sázet tři skupiny lidí: a to jsou ti, kteří pobírají příspěvek v hmotné nouzi. Tuto databázi má ministerstvo práce a sociálních věcí. Druhou skupinou jsou lidé v úpadku, tento seznam má ministerstvo spravedlnosti. Třetí registr, který fakticky vznikne u nás, budou sebevyloučení hráči. To znamená, že v rámci nějaké léčebné terapie u patologického hráčství lékař pacienta donutí, aby se přihlásil na blacklist a nemohl hrát a sázet.


* HN: A jak je to s registry technicky daleko?

 V současné době modelujeme architekturu a okolo léta letošního roku bychom měli zadat výběrové řízení na zhotovení systému.


* HN: Ministerstva jsou svolná s tím, že vás do registrů pustí?

 Bylo to součástí zákona, který prošel meziresortním připomínkovým řízením, a žádnou takovou připomínku nebo výtku tady nemáme.


* HN: Co říkáte na pokusy senátora a majitele hazardní firmy Synot Iva Valenty? Ať už jde o snahy zabránit přijetí přísnějšího zákona, nebo hrozbu arbitráží?

 Musíme se podívat do nálezu Ústavního soudu, který tento byznys označuje za aktivity na samém okraji slušné společnosti. My se tedy snažíme nějakým způsobem brát tuto terminologii jako vnitřní zásadu. Co se týče arbitrážních výkřiků pana odsouzeného senátora, to je spíš kapitola pro naši právní sekci. Zatím mi jeho argumentace nijak světoborná nepřipadá.


* HN: Původně jste chtěli, aby zákon začal platit od příštího roku. Proč se teď odkládá až na rok 2017?

 Není to definitivní, pokusíme se, aby platil už od příštího roku. Případně zkusíme daňaře přesvědčit, zda by se některé věci nedaly spustit někdy v průběhu roku 2016. Jestliže to nepůjde, i tak mohou být některá opatření předsunuta. Například o licence by podle nového zákona bylo možné žádat už předem.


* HN: Situace kolem toho, co vše půjde do sněmovny, je nepřehledná. Vedle nového zákona se objevila novela, která jen zvedá od příštího roku daně.

 Ta novela je vymyšlená jako prozatímní pro případ, že náš zákon v průběhu roku 2016 nenabude účinnosti. Chceme ty dvě tři miliardy, které tady je možné na úkor extrémních zisků některých hazardních společností získat do veřejného rozpočtu. Nevím, co je na tom tak chaotického.


* HN: Třeba to, že se jen zvýší sazba daně z hazardu, ale budou vznikat ilegální herny, ve velkém se dovezou kvízomaty a na internetu se s nelegálním trhem taky nic neudělá. Doplatí na to jen ti, kteří aspoň trochu víc dodržují pravidla.

Ne všechna kritika by měla směřovat k nám – s organizovaným zločinem by tady měl bojovat někdo jiný. A my se snažíme příjmy, které existují, lépe zdanit. Pětadvacetiprocentní sazba daně není něco, co by ve světě bylo nějakou kuriozitou. Myslím si, že je to spíš takový medián. Jedna věc je daně nastavit na evropskou nebo světovou úroveň a druhá věc bojovat s ilegálním hazardem. To se taky snažíme v rámci našich možností průběžně dělat. Uložili jsme pokuty za přeshraniční sázení u nelegálních sázkovek, uložili jsme několikamilionové pokuty v případě kvízomatů.


* HN: Co je teď největším problémem? Kvízomaty?

 Myslím, že ilegální herny a kvízomaty jsou srovnatelným problémem.


* HN: Je nějaké opatření proti kvízomatům v zákoně, nebo je klíčové, jak se dohodnete s ministerstvem průmyslu, státním zastupitelstvím a policií?

 Zákon v tomto směru žádný posun nepřináší. Kvízomaty jsou i dnes ilegální, a Finanční správa je proto trestá. V zákoně to můžu tak akorát podtrhnout. Klíčová je vyšší vymahatelnost práva. Dnes jsme v prostředí, kdy hazard dvacet let řídil tuto zemi. My se to snažíme změnit tak, že stát bude řídit hazardní společnosti.


* HN: Jaká je teď vaše vize Česka a hazardu?

 Zákon se naplno projeví někdy v roce 2020, protože řada licencí na automaty ještě bude dojíždět v prvních letech účinnosti nového zákona. Cílem je stav jako třeba ve Skandinávii. Tedy aby ten, kdo se chce bavit tím, že bude prohrávat svoje řádně vydělané peníze, takovou možnost měl. Zároveň by ale měl skončil stav, kdy člověk strčí hlavu do kterékoliv hospody na malém městě a blikají na něj automaty.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.