CZ EN

Navrhujeme jednoznačné vymezení poplatníka daně z nabytí nemovitých věcí

"Prodáváte dům či byt? Daň se znovu změní"
Pražský deník | 14.4.2015 | Rubrika: Ekonomika | Strana: 13 | Autor: Jan Klička

Reakce MF:

Ministerstvo financí upozorňuje na zavádějící informaci v článku „Prodáváte dům či byt? Daň se znovu změní“, podle které Ministerstvem financí předložený návrh zákona, kterým se mění zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, bude nadále umožňovat systém „že obě strany (tj. nabyvatel a prodávající) by se měly domluvit, kdo daň zaplatí. Když se ale nedohodnou, bude to opět kupující, na němž bude spočívat definitivní tíha daňové povinnosti“. Skutečnost je taková, že hlavní změna navržená Ministerstvem financí spočívá ve sjednocení osoby poplatníka daně z nabytí nemovitých věcí v osobě nabyvatele. Tím dojde k odstranění možnosti volby, která dnes přináší v praxi nemalé problémy a vyvolává nejistotu u prodávajícího i kupujícího, kdo má vlastně daň platit. Stejně tak bude odstraněn institut ručení.

Jednoznačné vymezení nabyvatele jako poplatníka daně odpovídá koncepci většiny evropských zemí. Zatížení převodu nemovitostí zůstává shodně ve výši 4 %, tento krok tedy nezpůsobí žádné zvýšení cen nemovitostí. Prodávající i kupující získají podstatně vyšší míru jistoty – ať už z hlediska určení toho, kdo z nich je povinen daň zaplatit finančnímu úřadu, tak z hlediska potenciální hrozby ručení na straně kupujícího, které dnes nastává v případě, kdy prodávající daň finančnímu úřadu nezaplatí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.